Internacional 17/12/2014

Antonio Rodiles: "La decisió d'Obama podria condemnar el país a 20 o 30 anys de 'neocastrisme'"

Aquest líder dissident cubà lamenta que s'hagin pres decisions sense consultar l'oposició al règim

Mireia Quingles
2 min

BarcelonaAntonio Rodiles (l’Havana, 1972) és una de les cares de la dissidència cubana dins de l'illa. És el fundador d'Estado de SATS, una plataforma de debat política i social que lluita per construir una democràcia a Cuba. Ha estat blanc de nombrosos atacs i va ser detingut per la seva ferma oposició al règim castrista. Rodiles ha denunciat a l'ARA la reobertura de diàleg diplomàtic entre Washington i l'Havana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com valora el restabliment de relacions diplomàtiques entre els Estats Units i Cuba?

Cal esperar a veure què passa, però tot sembla indicar que pot ser un gravíssim error per part d'Obama. S'ha fet aquest pas sense que hi hagi una obertura política i democràtica a Cuba, i això podria condemnar el país a 20 o 30 anys més de 'neocastrisme'. Podria consolidar un règim on els fills i els hereters de Castro segueixin oprimint i perseguint les veus dissidents.

Creu que Obama ha estat valent en fer aquest pas històric?

Anomenaria valent reclamar a Castro el restabliment dels drets humans i polítics a Cuba. Aquest pas que s'ha pres avui, mai el qualificaria de valent. Em sembla lamentable que l'administració Obama no hagi mantingut converses amb els defensors de la democràcia a Cuba, igual que les ha tingut amb el règim de Castro. Obviar l'oposició cubana i no escoltar-la em sembla un greu error.

Li ha sorprès l'anunci?

Em sorprèn que s'anunciïn aquestes mesures de recuperació del diàleg diplomàtic perquè no hi ha hagut cap compromís pel restabliment dels drets humans per part de l'Havana. Les violacions als drets humans continuen i això demostra clarament que el règim castrista és el mateix de sempre, malgrat hagi fet algunes maniobres intentant demostrar que no.

No creu que l'alliberament de presos hagi estat un primer pas en el respecte als drets humans?

El govern castrista està acostumat a fer passos per a aconseguir alguna cosa, per després seguir mostrant que té el poder. Prendre ostatges per a després alliberar-los no és ètic, i respondre a aquest tipus de maniobres, com ha fet Obama, és molt perillós per al país i per a tota la regió de l'Amèrica Llatina.

Creu que les negociacions avançaran pel bon camí?

A nivell de governs sí, però per al poble no. No crec que el règim estigui disposat a cedir més llibertats polítiques als ciutadans cubans.

stats