Política 19/07/2015

El somni americà (i danès) d'Artur Mas

El president de la Generalitat arrenca la precampanya amb missatges directes cap als indecisos i amb agraïments a ERC per haver acceptat la seva proposta de llista unitària

Oriol March
3 min
Artur Mas, durant la seva intervenció aquest diumenge / PERE VIRGILI

BarcelonaA Artur Mas li agrada deixar anar frases en anglès en els seus discursos. Dimarts a la tarda, després d'arribar a un acord amb ERC i les entitats del sobiranisme civil, va fer servir una frase d'Eleanor Roosevelt des de Girona: "El futur pertany a aquells que creuen en la bellesa dels seus somnis". Una figura retòrica, els somnis, que en política acostumen a fer aflorar còpies del discurs que va fer Martin Luther King l'any 1963 a favor dels drets dels afroamericans. Mas tenia un somni –la llista unitària, que defensa en privat des d'abans del 9-N– i, ara que ja l'ha acomplert, se'n proposa un altre: que per viure el "somni americà" la gent posi Catalunya com a exemple.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cita en anglès, durant el seu discurs de tancament de la convenció nacional que CDC ha fet aquest diumenge al Palau de Congressos de Catalunya, ha anat a càrrec de Richard Wilkinson, un investigador de polítiques públiques de salut britànic, que en una xerrada recent va fer servir aquesta frase: "Si els americans volen viure el somni americà, que vagin a Dinamarca". "A mi m'agradaria que un dia es digués això del nostre país", ha apuntat el president. "Si tenim els mateixos instruments que el país nòrdic, algú podrà dir que si es vol viure un somni democràtic, si es vol viure un somni de convivència, si es vol viure un somni de convivència social, d'ascensor social, d'oportunitats per a la gent, presidit per la llibertat i l'esperit cívic i pacífic, es podrà dir que no cal que vagin a Dinamarca. Poden venir a Catalunya", ha apuntat.

Davant de més d'un miler de militants del partit, Mas ha estat especialment insistent a l'hora de reclamar ampliar la base de votants favorables a la independència. Després de mesos parlant de com havia de ser la llista –o les llistes– destinada a aixoplugar el sobiranisme, el president ha passat avui a parlar de continguts. Ha estat més ferroviari que nàutic –"No pujar al tren del 'sí' ens pot portar a via morta, i això no interessa a ningú"– i menys agressiu amb la llista que la nova esquerra està bastint al voltant d'ICV-EUiA, Podem i Procés Constituent. Simplement els ha alertat que corren el perill de ser comptats al grup del 'no' a les eleccions del 27-S.

"No s'obre el paradís immediat", ha indicat Mas sobre la independència, una paraula amb la qual no s'acaba de sentir del tot còmode. "No estem parlant d'independències clàssiques, sinó de sobiranies compartides", ha volgut insistir el president, que ha apel·lat drectament als qui van votar 'sí-no' el 9-N per acabar de construir una majoria a favor de l'estat propi. Els càlculs del president passen per mobilitzar els 1,8 milions de persones que van posicionar-se a favor del doble 'sí' i, de passada, fer decantar centenars de milers de persones que dubten cap a la papereta de la llista que liderarà Raül Romeva.

Queden poc més de dos mesos per a les eleccions i Mas ha admès que la jugada que va protagonitzar a Molins de Rei era arriscada. Fins i tot, ha apuntat que va deixar "desconcertats" certs dirigents del partit. "Calia sacsejar el tauler i que tothom assumís responsabilitats", ha indicat el líder de CDC. Amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i ERC finalment alineats amb el gruix de la proposta que ja va esbossar el 25 de novembre, Mas se centra ara a complir el seu somni de convertir Catalunya en una combinació de Dinamarca amb el somni americà.

stats