Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

Bany de realisme per a l’independentisme

L’empat entre el sí i el no posa en relleu la necessitat de definir un projecte de país nou i atractiu

Les dades de l’enquesta del CEO d’ahir, segons les quals el no s’imposaria al sí en un hipotètic referèndum sobre la independència per un estret marge (45,3% a 44,5%), suposen un bany de realisme per al moviment sobiranista, que fins ara havia viscut en un cert miratge producte de la magnitud de les mobilitzacions i la invisibilitat de l’unionisme. Com diu el politòleg Jordi Muñoz, és possible que l’explicació de la caiguda del suport a la idea d’un estat propi de nou punts en dos mesos sigui més producte dels canvis metodològics a l’hora de fer l’enquesta que de fets concrets que hagin impactat en l’opinió pública. En tot cas, la fotografia que va dibuixar ahir el CEO demostra que el sobiranisme ha d’abandonar la idea d’una victòria fàcil i folgada. Encara queda molt de camí per recórrer.

El sondeig és una galleda d’aigua freda perquè es produeix just després de l’enorme mobilització cívica que va suposar el 9-N i en un moment de bloqueig entre els actors polítics que han de trobar el desllorigador a la negativa de l’Estat a autoritzar un referèndum legal. És probable, també, que el 9-N, com a demostració de força innegable i amb una àmplia cobertura als mitjans d’àmbit espanyol, hagi tingut com a efecte la mobilització de votants del no que fins ara no s’acabaven de creure que el procés sobiranista anés de debò.

L’altre factor que pot haver incidit en el canvi de tendència és l’augment de les expectatives electorals de Podem en dos mesos en què hi ha hagut diversos escàndols de corrupció, com l’operació Púnica. La formació de Pablo Iglesias s’ha convertit, a més, en el primer partit espanyol amb possibilitats reals de governar que s’ha mostrat disposat a acceptar un referèndum a Catalunya, i això ha fet rebrotar les esperances del federalisme.

Tot plegat dibuixa un nou panorama, caracteritzat per un frec a frec entre el sí i el no a l’espera d’algun factor que faci decantar la balança, i en què pren una especial rellevància el projecte de país que es pretén assolir amb la independència. Si el sobiranisme vol ampliar els suports, ha d’explicar més i millor quin és aquest país nou, atractiu i integrador que aspira a construir.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT