DIARI DE CAMPANYA: C'S

Per què aparca Ciutadans la seva reforma de la Constitució fins després del 27-S?

El partit reserva l'anunci de la seva proposta fins després de les eleccions catalanes pensant en la Moncloa i perquè no sembli una "concessió" a l'independentisme

La reforma de la Constitució que planteja Ciutadans va ensenyar la punteta aquest dimarts, però Inés Arrimadas la va fer tornar ràpidament al calaix. En una roda de premsa a l'Agència Catalana de Notícies, va recordar que un equip d'experts –entre ells, el catedràtic Francesc de Carreras– estan treballant en una proposta de reforma constitucional, però preguntada pels periodistes va descartar donar-ne detalls i va insistir que es presentarà en els propers dies, un cop hagin passat les eleccions del 27-S.

I per què es guarden la que pot ser la seva proposta estrella fins després de les eleccions? Doncs, segons expliquen a l'ARA fonts del partit, perquè es reserven la proposta per a la cursa cap a les eleccions generals que seran, previsiblement, el 20 de desembre. No és cap secret que Ciutadans ha afrontat la campanya electoral catalana com  un trampolí de cara a les generals per intentar situar Albert Rivera en una bona posició de sortida per intentar ser decisiu a la Moncloa. I per a ells es guarden també la que serà una de les principals propostes per a les properes eleccions. Les mateixes fonts apunten també que hauria estat un error presentar la proposta de reforma de la Constitució abans del 27-S, ja que s'hauria pogut llegir com una "concessió a Catalunya i una ocurrència", i asseguren, amb un punt d'ironia, que aquesta seria l'estratègia que seguiria el PSC.

Caldrà esperar, doncs, per saber els detalls de la proposta de Ciutadans. Malgrat tot, Arrimadas sí que ha deixat entreveure algunes de les que seran les línies mestres de la reforma: definició de competències autonòmiques, millora del finançament autonòmic, una simplificació de l'administració i reforma del Senat. Aquesta última mesura ha estat l'única en què la candidata de Ciutadans ha aprofundit una mica, explicant que l'objectiu és reduir el nombre de senadors i convertir la cambra en un veritable Parlament on celebrar-hi debats territorials. Arrimadas ha criticat que el Senat sigui un "cementiri de polítics amortitzats" i ha obert la porta que la seu de la segona cambra espanyola pugui ser Barcelona. Com avui el PSOE, ahir Ciutadans també va descartar incorporar la definició de Catalunya com a nació en un futur text constitucional, al·legant que això "no alimenta".

La proposta en què treballen els experts s'inspirarà en la que va fer el Consell d'Estat l'any 2006, i davant les preguntes sobre si s'assembla a la que planteja el PSOE, Arrimadas va respondre que "primer els socialistes haurien de definir-se". Sí que va reconèixer que no esperava que els canvis constitucionals acontentin els independentistes, però es va mostrar convençuda que molts catalans no voldran marxar si prosperen les idees de Ciutadans. Unes idees que els catalans no podran jutjar abans de diumenge. Una reforma en diferit.