Efímers 01/08/2012

20 coses per fer a Barcelona a l'agost

Mercè Sàrrias
5 min
Coses per fer a  Barcelona a l'agost 20

GUIONISTA I DRAMATURGADia 1: Llegir Màrkaris, una novel·la de trets a Grècia

Comença Amb l'aigua al coll de Petros Màrkaris. Una història del comissari Jaritos amb assassinats a banquers i especuladors enmig d'una Grècia intervinguda. Et passaran les ganes de conduir en cotxe per Atenes per sempre. Màrkaris és Premi Pepe Carvalho 2012 de novel·la negra.

Dia 2: Fer una orxata, doble fila al carrer Parlament

Pren-te una orxata a la Sirvent, al carrer Parlament. Continuen sent les millors de Barcelona.

Dia 3: Mirar 'Girls', la cara B de 'Sexe a Nova York'

Continua amb la novel·la del comissari Jaritos i, si pot ser, acaba-la. Els llibres val més llegir-los de cop. A més, estàs de vacances. A la nit mira un capítol de Girls , la nova comèdia de l'HBO, que no és una sitcom , però tampoc dura cinquanta minuts. Quatre protagonistes entre els vint i els trenta, desorientades, no saben què volen, no saben on van i treballen en precari. Són les hereves de la generació Sexe a Nova York , però no viuen a Manhattan, esclar, viuen a Brooklyn, i no és Central Brooklyn, sinó que estan lluny del pont.

Dia 4: Fer piscines, tocar fins a terra a les Picornell

Avui no facis res. Compra't un gelat de torró de l'Hacendado i ves a banyar-te a les Picornell. A la tarda, amb una mica de sort, no hi ha gaire gent. I són molt fondes.

Dia 5: 'Une bière', aprendre francès gratis

Si no t'has apuntat a un curs de francès intensiu, busca un intercanvi en algun bar. Barcelona està ple de guiris i hi ha moltes solucions. Així podràs llegir les novel·les de Fred Vargas que no estan traduïdes.

Dia 6: Reposar, cavalcar amb 'Miranda'

L'estiu és temps de reposicions. Autoreposa't Miranda , la comèdia de la BBC protagonitzada per Miranda Hart, que té com a màxima que és molt millor anar cavalcant per la vida que caminant. Després pots sortir al carrer a provar-ho. A veure si algú s'hi apunta. La nova temporada està a punt de començar.

Dia 7: Anar al Canadà, YouTube: Lisa Leblanc

Lisa Leblanc s'ha posat al capdavant de les llistes de venda musicals del Quebec amb una cançó que es diu Aujourd'hui ma vie c'est de la merde . Cal traducció? Mira el vídeo al YouTube on la canta en un paisatge glaçat. El que veuràs és In the Middle of Nowhere o Cuenca o New Brunswick, una província remota del Canadà on uns quants parlen en francès, resistint la pressió del voltant, com Astèrix enmig de la Gàl·lia.

Dia 8: Abusar de les biblioteques, pescar clàssics de la novel·la negra

Recorda que a les biblioteques hi ha aire condicionat i wifi. Però passa del wifi i busca Elmore Leonard o W.R. Burnett, per exemple. Els clàssics de la novel·la negra nord-americana fan mal perquè mostren que les passions dels homes són tan baixes com mesquines les seves aficions, i els seu objectiu sempre són els diners. Us sona?

Dia 9: Córrer vora mar, i banyar-te esquivant la brutícia

A partir de les sis de la tarda vés a córrer per les platges de Barcelona i, quan arribis a l'última, et fiques a l'aigua. Estarà molt freda. Si vols esquivar la porqueria, mira cap on bufa el vent i escull entre Bogatell i Icària. Una recull la merda i l'altra se'n lliura, segons d'on vingui.

Dia 10: Fer la marató, mirar 'Juego de tronos' sense parar

Una sessió de Juego de tronos de la temporada sencera. Quan surtis al carrer el món et semblarà una bassa d'oli. Encara que el mur de gel continuï allà fora, en algun lloc, i al darrere, la gent que és lliure.

Dia 11: Fer anar el cap, amb Jagielski i Kapuscinski

Avui toca realitat. Agafa Un buen lugar para morir, de Woyciech Jagielski, un relat sobre les guerres al Caucas: Geòrgia, Armènia, l'Azerbaidjan... i altres oblidades o no reconegudes repúbliques en guerra constant. Un al·legat contra la guerra i l'absurditat per un deixeble (també polonès) de Kapuscinski. I si no has llegit Kapuscinski és necessari i urgent que ho facis, començant per Ébano i acabant on sigui.

Dia 12: Polis i pizzes, tria: o 'Common law' o 'Vera'

Pots escollir entre dos policies en teràpia de parella (Common law) o Vera, una policia que voreja la cinquantena que es passeja per Newcastle i rodalia amb el seu ajudant, el sergent Joe. La primera és més dolenta, però tots tenim dies més lights . Ho pots acompanyar amb una pizza Granges del Montseny (valen només tres euros i són bones).

Dia 13: Truca el tècnic, primer, prova de reiniciar-lo

Si t'has posat a llegir Kapucinsky, pots compensar-ho amb una revisió de The IT crowd ( Los informáticos ). Intenta fer-ho en versió original, molt millor. Atura't un parell de vegades en el primer capítol de la segona temporada. Total, la BBC fa temporades de només sis capítols, tens temps de sobres.

Dia 14: Bany casolà, un 'spa' retro a cop de mànega

Avui mànega al balcó, a la terrassa o per la finestra si tens bon rotllo amb el veí de baix.

Dia 15: Assassina! ' Hit & Miss' per a un dia especial

És un dia especial. Fa 15 dies que tens vacances i necessites alguna cosa diferent, arriscada, impossible. Mira Hit & Miss, protagonitzada per Chloë Sevigny, una assassina a sou i mestressa de casa rural per accident alhora. Una cabriola de ficció total, però narrada en clau realista, que tot guionista desitjaria explicar a un productor per veure com cau de cul a terra. Per sort, els anglesos s'atreveixen amb tot.

Dia 16: Luxe 'low cost', una nit de paté i estrelles

Pla sofisticat: compra dues llaunes de paté de bacallà al Mercadona (valen molt poquet) i un parell de cerveses de marques rares al Lidl, sopes i quan acabis te'n vas a passejar per les platges a la nit.

Dia 17: La cara al vent, passejar-se pel litoral en bici

En bicicleta des del Fòrum a l'Hotel Vela. Entre el luxe de l'hotel i el que queda de l'antic trencaones hi ha uns quants anys d'història de Barcelona. Davant teu, el mar obert. Et pots preguntar quina és la ciutat que més t'agrada.

Dia 18: Vés al paradís, o a Terol o al televisor

Bunheads i Jessy Stone són dues sèries que passen a un lloc que es diu Paradise. La primera és molt cursi, i la segona, una mica lenta. També hi ha un lloc que es diu Paraíso Alto a la província de Terol. Fa uns anys era un poble abandonat. En canvi, a Paraíso Bajo hi vivia algú, sense tantes expectatives, esclar.

Dia 19: Caçar granotes, al pantà de Vallvidrera

Puja a la muntanya. Camina per la carretera de les Aigües fins al pantà de Vallvidrera. És un paisatge encantat envoltat de cases d'autoconstrucció d'on en qualsevol moment et surt una senyora amb bata de boatiné rosa i sabatilles i et demana l'hora.

Dia 20 Descobrir l'autor del crim, l'últim dia de festa, 'The killing'

És l'últim dia de les teves autovacances. Has de fer un homenatge a la genial The killing . S'ha acabat la segona temporada i ja sabem qui va matar la Rose. Sarah Linden podrà dormir tranquil·la. Però ara pots agafar la versió original danesa i tornar a començar. Cada temporada té un crim diferent. No hauràs d'esperar vint-i-quatre capítols per saber què collons va passar.

S'han acabat les vacances. No t'ho prenguis malament, els nostres avis encara en tenien menys dies. Compra't una bosseta de catànies al BonÀrea (valen menys d'un euro i es diuen ametlles amb xocolata) i te les menges per positivar-te. Ja pots començar a buscar feina una altra vegada.

stats