DIARI DE CAMPANYA DE CIU
Política 12/05/2015

La recepta Mas: plebiscitàries al "raconet" i prioritat local el 24-M

El president de la Generalitat centra els seus missatges de campanya en atacar Ada Colau i Pablo Iglesias

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, de visita a Sant Feliu de Llobregat / ACN

BarcelonaArtur Mas no llegeix els seus discursos. No arriba a fer com Oriol Junqueras, que ni tan sols porta papers, però baixa poc la vista cap a les anotacions –manuscrites– que guarda entre mans mentre es dirigeix al públic. Això no vol dir, però, que es prepari poc les intervencions. Acostuma a tenir clar què vol dir i a qui es vol dirigir, i més quan la televisió emet en directe algun fragment del seu discurs. Ahir, des de Sant Feliu de Llobregat, va obrir foc contra Pablo Iglesias, que dissabte havia qualificat de "gentussa" determinats dirigents de CiU, i en l'obertura de campanya, dijous passat, va despatxar-se a gust contra Ada Colau en un to inusitadament alt. La superfície del míting de Sant Feliu, on CiU va ser tercera força el passat 2011, és la crítica dura –i implícita, a pesar que a Mas se li va entendre tot– contra els referents de la nova esquerra. Un cop el pilot vermell de la càmera de TV3 es va apagar, el president va llançar un altre missatge rellevant: la prioritat el 24-M és votar en clau "local" i guardar un "raconet" –és a dir, un espai secundari– pensant en les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què vol dir, això? Implícitament, que el president no considera aquestes municipals com una primera volta d'uns comicis nacionals que, en principi, han de servir per fer el referèndum que l'Estat ha vetat amb totes les seves armes jurídiques. És un visió que xoca amb la de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que considera que el 24-M ha de servir per construir la futura República Catalana des dels ajuntaments. I, evidentment, també entra en col·lisió amb els plantejaments del soci de legislatura de Mas, ERC, que s'agafa les municipals com la primera prova de les plebiscitàries. L'eix nacional, de fet, no és l'aspecte que CiU està destacant més en aquesta campanya. El paradigma és Barcelona, on Xavier Trias passa de puntetes per l'assumpte i es limita a treure el currículum –va rebre els alcaldes dels municipis que van aprovar mocions a favor del 9-N el passat octubre i els va acompanyar fins al Palau de la Generalitat en un dels actes més solemnes del procés– i a recordar que ha signat el compromís de l'ANC per impulsar l'estat català des dels ajuntaments.

En les seves intervencions de campanya, Mas ha desgranat més missatges socials que no pas nacionals. "Hi ha alguns que porten l'etiqueta de 'progres', però nosaltres som el partit del progrés", va deixar anar en l'arrencada de campanya i va repetir aquest dissabte en el primer tour de campanya per terres tarragonines. "Feina, benestar i llibertat", deixa anar el president als mítings per explicar quines han de ser les prioritats del proper mandat municipal. Què vol dir llibertat? "Hem de ser conscients que després del 24-M hi haurà ajuntaments que frenaran el procés i d'altres que serviran per empènyer", defensa el líder de CiU, que òbviament prefereix que n'hi hagi més que empenyin que no pas que frenin perquè li condicionaria poc o molt el que resta de legislatura.

A la capital catalana, el candidat republicà Alfred Bosch va aprofitar el quart dia de campanya per incrementar el to sobiranista i mirar de posar Trias en un compromís. La resposta de l'alcalde és sempre la mateixa, evitant el cos a cos: "Ens hem de centrar en tenir el màxim de regidors sobiranistes possible". Un perfil més aviat baix destinat a captar els més de 300.000 indecisos que hi ha a la ciutat i que encara no han definit el seu vot. I a CiU consideren que ho faran amb prioritat local i guardant un "raconet" per a les plebiscitàries del 27-S.

stats