Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

Euskadi i Catalunya, unides contra la recentralització

L’immobilisme de Rajoy és més mite que realitat: el seu govern és el que més ha soscavat l’autogovern

El president Artur Mas i el lehendakari Iñigo Urkullu van escenificar ahir que, encara que els processos basc i català siguin completament diferents, hi ha una cosa que els uneix: la denúncia del procés de recentralització que està duent a terme l’actual govern del PP. No es tracta d’una cosa menor, perquè sovint els partits catalans s’han trobat sols clamant en el desert contra les polítiques centralistes dels populars, que no han sigut desautoritzades amb contundència ni pel PSOE ni per forces emergents com Podem.

El discurs polític habitual sol acusar Mariano Rajoy d’immobilista respecte a la qüestió catalana. Res més lluny, però, de la realitat. El govern Rajoy ha sigut especialment actiu en la producció de lleis i reglaments que tenen com a objectiu uniformitzar i esborrar qualsevol diferència amb l’excusa de l’eficiència (pla per racionalitzar els ens autonòmics) o el funcionament de l’economia (llei de garantia de la unitat del mercat) o, simplement, per estendre la ideologia espanyolista (llei Wert). A més d’aquests exemples, hi ha centenars de projectes legislatius que soscaven l’autogovern, tal com consta en l’informe que va elaborar el Govern per demostrar l’abast d’aquesta recentralització. Rajoy, en efecte, s’ha mogut molt en aquests tres anys, però ho ha fet en la direcció contrària del que alguns esperaven com a resposta a les mobilitzacions de la societat catalana. O potser perquè pensa que aquesta és la millor resposta que hi pot donar.

A partir d’aquí és un bon símptoma que el govern basc, que gaudeix de blindatge financer, també s’apunti a la denúncia i s’obri a col·laborar amb el català per fer-hi front. És la manera de demostrar que no es tracta d’una nova dèria dels catalans, sinó d’una realitat que afecta totes les autonomies però que només veuen perniciosa aquells que creuen en el valor de l’autogovern. Espanya té dret a tirar enrere el procés de descentralització pactat a la Transició per donar sortida a les demandes catalanes i basques, però amb dues remarques. La primera és que ho ha de dir clarament. I la segona, que ha de respectar aquells que no hi combreguen, com Catalunya i Euskadi.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT