CRÍTICA TV

Joan Tardà i el discurs fatxa

Dijous al .Cat vam viure una  escena de tensió entre el diputat d’ERC Joan Tardà i Joan López Alegre, exdiputat del PP i convidat al programa per preguntar i contraargumentar les respostes de Tardà. La tensió entre ells es va fer palesa en els primers minuts d’intercanvi de parers. “Jo això no ho he dit! I si vostè diu que jo ho he dit, li hauré de dir que vostè menteix!”, cridava Tardà. López Alegre venia amb la carta a la màniga i la va treure quan li va convenir: “Vostè on anirà dissabte?” Al diputat d’ERC no li va agradar la insinuació i l’altre s’hi va recrear: “Vostè anirà a veure Otegi, que és algú que està a la presó per reorganitzar ETA i Batasuna, que és una organització que ha matat persones i fins i tot nens”. Tardà es va atabalar. “Això és fals! Això és fals!” I l’altre vinga a burxar: “Aquesta persona que vostè diu que anirà a abraçar a través d’una mampara pertany a una organització que ha matat gent i nens de la província que vostè representa”. La vehemència de Tardà sobreeixia de la pantalla i va titllar el seu discurs de fatxa. López Alegre va començar a protestar perquè l’havia insultat. Tardà es defensava: “No. Jo he dit que el seu discurs era fatxa!” L’altre es defensava: “No! Fatxa és aquell que se’n va a abraçar algú que ha sigut membre d’una organització que ha matat persones i nens a la província que vostè representa! El fatxa és vostè!” Tardà s’hi tornava: “Vostè no té vergonya! No puc acceptar que vostè digui que el senyor Otegi ha matat persones!” Xavi Coral va cridar l’alto i de seguida Joan Tardà va demanar disculpes. Ho va fer en dues ocasions diferents: “Lamento que ens hàgim de barallar amb aquest senyor perquè diguem coses que no són veritat”. I va explicar que s’havia sentit profundament dolgut per unes acusacions que s’havien fet contra Otegi que no eren certes. López Alegre feia cara de compungit i acceptava amb posat moix les disculpes.

A partir d’ara els programes d’anàlisi política hauran de tenir una moviola per poder comprovar, davant dels implicats, quines afirmacions s’han fet i quines no. Qui ha dit exactament què i com s’ha insinuat.

Més enllà de l’escena crispada i el garbuix d’acusacions i contraacusacions, una cosa va quedar clara: a nivell televisiu, López Alegre va exhibir-se com una pobra víctima de la ira de Joan Tardà. El d’ERC, tot i ser gat vell en política, va caure de quatre potes com un primerenc a la trampa mediàtica de López Alegre.

[Minut 45 i següents del vídeo]

Més continguts de

El + vist

El + comentat