ELECCIONS MUNICIPALS

Josep Andreu, alcalde de Montblanc (ERC): "Els municipis jugaran un paper decidit per la independència"

En una entrevista amb Antoni Bassas al plató d'ARA Vídeos, el candidat republicà dóna per feta una "unitat programàtica" a les eleccions catalanes del 27-S

L'alcalde de Montblanc i candidat a la reelecció per ERC, Josep Andreu, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista amb Antoni Bassas al plató de l'ARA que els municipis jugaran un "paper decidit" a favor de la independència de Catalunya després de les eleccions locals del proper 24-M. "A l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) hem acordat un text per llegir el dia de la constitució dels ajuntaments que diu que ens posem al servei de la Generalitat en cas que guanyi l'opció sobiranista", ha avançat Andreu. "Hem de fer un gran esforç", ha reiterat l'alcalde de Montblanc, que ha insistit que a les eleccions del proper 27 de setembre hi haurà "unitat programàtica".

En referència al relleu de Carme Forcadell al capdavant de la presidència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), el també diputat al Parlament ha assegurat que "succeir-la en el paper que ha jugat en tot el procés no és gens fàcil". "S'ha forjat un mite, serà molt difícil substituir-la en el grau de penetració que té d'aglutinar tanta gent", ha afegit Andreu.

L'alcalde de Montblanc, que va ser diputat a Madrid entre el 2004 i el 2008, ha constatat durant l'entrevista que el "poder real" surt de l'Estat, no del Parlament. "Com que no hi ha diners, fem resolucions molt teòriques, molt ideològiques", ha apuntat Andreu, que s'ha mostrat molt crític amb la manera de resoldre les inversions que té el govern espanyol. "Sembla un país africà, que les inversions van a la pàtria del president de torn", ha apuntat.

Corrupció

"El finançament dels partits polítics ha anat via comissions de les obres adjudicades, sembla que ho sabia tothom", ha considerat l'alcalde de Montblanc, que ha apuntat que la crisi ha provocat una "catarsi" que ha permès obrir els ulls davant la corrupció. Andreu ha donat per fet que existien comissions del 3% en els governs de CiU i ha apuntat que una persona li va comentar, quan s'estava fent el tren d'alta velocitat (TAV) a Montblanc, les comissions anaven dirigides a Alejandro Agag, casat amb una filla de l'expresident José María Aznar.

"La justícia ho sabia", ha apuntat sobre la corrupció generalitzada a Catalunya en els governs de Jordi Pujol, una figura que està sota judici. "És una persona que ha estat molt important. En certes comarques, era un mite, i ara ha caigut", ha apuntat Andreu, que ha observat "desencís" en algunes persones que l'admiraven. "Mai he estat de Convergència, però em fa molta pena, aquesta situació", ha assenyalat l'alcalde de Montblanc. "Com a independentista, em fa mal al cor", ha considerat.

Més continguts de

El + vist

El + comentat