Barça
Esports 17/09/2014

El mètode de Luis Enrique per tenir endollada la plantilla

Contra l'Apoel de Nicòsia, el tècnic asturià comença a executar les rotacions que seran habituals al llarg de la temporada

Natalia Arroyo
4 min
Luis Enrique mira l'entrenament assegut sobre una pilota

Barcelona"Gestionarem els minuts en funció de molts factors. Sempre hi ha coses d'última hora que alteren la planificació", deia Luis Enrique dimarts en roda de premsa sobre com es plantejava fer rotacions a partir d'ara. Aquest dimecres, però, ha sorprès amb una convocatòria revolucionària: Busquets, Mascherano, Pedro, Jordi Alba i Montoya, titulars contra l'Athletic en Lliga, s'han quedat fora. Ha arribat l'hora de les rotacions. Com té intenció de fer-les Luis Enrique? A l'ARA hem volgut analitzar com ha gestionat la seva plantilla al Celta de Vigo, el Roma i el filial del Barça per treure algunes possibles conclusions, passant també per la temporada al Numància del seu ajudant, Juan Carlos Unzué. Si manté la filosofia mantinguda fins ara, tot fa pensar que aquest Barça serà un equip de 15-16 titulars, sense onze de gala definit i amb tota la plantilla molt endollada i participativa.

El calendari comença a carregar-se

Amb el duel de Champions d'aquest dimecres, el Barça inicia un mes amb dobles compromisos cada setmana, excepte la segona d'octubre, quan la FIFA té assignades dates per a amistosos de seleccions (hi ha, per exemple, un Brasil-Argentina programat per al dissabte 11 a Beijing). Es jugaran 8 partits en 17 dies. Després de la pausa internacional, hi haurà tres partits enganxats en 7 dies. És l'hora de començar a prevenir lesions a través de les alineacions.

Minuts fins ara

Després de tres jornades de Lliga, la càrrega física dels futbolistes de la primera plantilla és la següent. Com detalla la LFP, sis jugadors han disputat absolutament tots els minuts (Jordi Alba, Busquets, Messi, Rakitic, Bravo i Mathieu). Dos d'ells, de fet, descansaran contra l'Apoel de Nicòsia. Amb tres partits a les cames, tot i que sense completar els 90 minuts, Munir i Pedro també acumulen molts minuts (170 i 188). Amb dues participacions, Alves (180) i Iniesta (168) són alguns dels altres futbolistes amb més minuts a les cames. Compensen la balança Piqué (135), Rafinha (119) o Mascherano (88), seguit dels futbolistes que han disputat estones o un sol partit, com Neymar (59), Montoya (90), Bartra (45) o Sandro (33). L'aparició de Xavi (16) i Sergi Roberto (12) és molt menor.

Amb tot, i venint d'una pretemporada de treball breu però intens, Luis Enrique i els seus ajudants, sobretot el preparador físic Rafel Pol, han començat a revisar la taula de minuts per oxigenar els seus jugadors. La temporada és llarga i s'ha d'intentar trobar la màxima frescor dels onzes titulars.

Gestió al Celta

La referència més pròxima per valorar com gestiona les rotacions Luis Enrique ens porta a Vigo la temporada passada. Amb el Celta, l'asturià va acabar la Lliga amb 10 jugadors per sobre dels 2.000 minuts i 16 (gairebé 17) amb 1.000 a les cames. La implicació dels jugadors va ser màxima i 19 futbolistes van tenir presència en una desena de jornades (a Íñigo López li va faltar una jornada per arribar-hi). Va acabar la temporada sent un dels equips que més havia mogut la plantilla.

La curiositat és que la primera gran revolució a l'onze va arribar, de fet, a aquestes alçades de temporada, a mitjans de setembre. Abans de la sisena jornada de Lliga, els gallecs van visitar el Coliseum Alfonso Pérez amb una alineació que trencava amb la rutina prèvia de l'arrencada de competició. El Celta va perdre 0-2 i es va criticar els excessius canvis del tècnic, que tocaven entre cinc i sis tecles fixes de l'estructura col·lectiva. Aquesta va ser la gestió de minuts del tècnic durant el curs 2013/14 amb el Celta.

Quadre de minuts en Lliga del Celta de Vigo / BDFUTBOL

L'experiència a Itàlia

L'any 2011, com a tècnic del Roma, Luis Enrique no va repetir pràcticament cap onze titular. Com a mínim sempre hi va haver una alteració respecte a l'alineació de la jornada anterior i sovint eren entre tres i quatre els jugadors que s'intercanviaven el rol de titular i suplent. Fins a nou futbolistes van passar la barrera dels 2000 minuts i 6 més es van quedar per sobre dels 1000. També és cert que els italians van caure de seguida a la competició europea, després de perdre l'eliminatòria de l'Europa League a l'agost contra l'Slovan Bratislava i no van acumular tantes setmanes de dobles partits com passarà al Barça.

Els tres anys al Barça B

El més cridaner del pas de Luis Enrique pel filial blaugrana va ser les rotacions que, en la seva última temporada (2010/11), el van portar a repartir protagonisme entre tres porters, una situació que podria imitar-se enguany amb Bravo, Ter Stegen i Masip.

Llistat de minuts del Barça B la temporada 2010/11 / BDFUTBOL

Unzué al Numància

L'asturià debat les decisions amb el seu 'staff' tècnic, on es troba Juan Carlos Unzué, que també va tenir la oportunitat de gestionar una temporada a Sòria al capdavant del Numància el curs 2010/11. Llavors, l'exporter va optar per concretar una estructura fixa de l'equip, una mena de columna vertebral, que va anar refrescant i retocant amb l'aportació de jugadors 'secundaris' que anaven entrant i sortint de l'alineació. Gairebé cada jornada hi havia algun canvi, però sense sacsejar excessivament el grup. També és cert que les urgències a la classificació de l'equip castellà va obligar a fer pocs experiments.

Quadre de minuts en Lliga del Numància el curs 2010/11 / BDFUTBOL

Tot plegat, sobretot després de la sacsejada a la llista de convocats d'aquest dimecres de debut a la Champions, fa pensar que serà un any de difícils pronòstics. Endevinar l'alineació de Luis Enrique cada setmana serà un joc complicat de guanyar.

stats