Política 10/10/2015

"Catalunya s'ha comportat com una nació": 5 claus del discurs d'Artur Mas

El líder de CDC marca les prioritats del seu partit en els diferents escenaris que s'obren

O.march / J.rusiñol
2 min
Artur Mas intervé al consell nacional de CDC / CÈLIA ATSET

Cerdanyola del Vallès1. Confiança en les negociacions. En la intervenció al consell nacional de Convergència Democràtica, Artur Mas ha apel·lat a la confiança en l'equip negociador de Junts pel Sí per acabar amb un acord d'investidura amb la CUP (que manté la negativa a fer president Mas de nou). El president, obviant aquesta qüestió, ha afirmat que cal esperar que ara "la política estigui a l'alçada de les circumstàncies del poble, que ha anat a les urnes". Ha demanat al partit no perdre de vista "la claredat d'objectius, el coratge i la persistència". És a dir, no dubtar de l'horitzó nacional -anticipant la reforma constitucional que es pot obrir a l'Estat- i sense "cansar-se".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

2. Eleccions espanyoles. Mas ha tancat el debat sobre la possibilitat de no concórrer a les eleccions espanyoles del 20 de desembre. Ha deixat clar que el partit hi anirà -no ha dit amb quina fórmula- i ha deixat clar que l'objectiu de ser al Congrés passa per defensar-hi el mateix que al Parlament: treballar cap a l'estat propi. "Hi hem d'anar però amb un esquema diferent [que fins ara]". Aquests comicis han de servir, a parer seu, per confirmar la salut de l'independentisme després d'un 27-S que considera exitós.

3. Mantenir les majories. El president de la Generalitat en funcions ha alertat sobre les "presses" i ha recordat que, malgrat la intensitat de l'agenda política, el procés sobiranista va començar fa només tres anys. En aquest temps hi ha hagut un "canvi de mentalitat", i s'han incorporat als esquemes sobiranistes persones que fins al 2012 confiaven a eixamplar l'autogovern en un marc autonòmic. Per això, ha fet una crida a preservar aquesta transversalitat, sense tensar massa la corda cap a un extrem: "Que el que hem fet entre molts no ho espatllem entre pocs".

4. Relacions amb la Moncloa. Mas ha qualificat de "prepotència xulesca" l'actitud del govern espanyol després del 27-S, incapaç d'admetre que els vots a favor del sí (48%) són superiors als del no (39%). Segons ha dit al seu partit, si Espanya tingués un Estat "amb una mínima solvència democràtica", ordenaria retirar les querelles contra ell, la consellera Irene Rigau i l'exvicepresidenta Joana Ortega i s'asseuria en una taula per pactar un referèndum acordat. Res d'això, però, ha recordat. Mas ha diferenciat, però, l'Estat amb els pobles d'Espanya, que poden arribar a veure amb admiració l'exercici democràtic que va suposar, diu, el 27 de setembre.

5. La força de la nació. Més enllà del que passi a partir d'ara, Mas ha volgut valorar les eleccions, amb una participació rècord, "Catalunya es va comportar com una nació". "El 27-S avala el que hem fet fins ara", ha asseverat. El líder de CDC ha subratllat la manera com s'ha comportat la ciutadania en un moment complex que ha permès, entre d'altres coses, "enterrar" el mite de la majoria silenciosa.

stats