RACONS: ARENYS DE MAR
Efímers 14/08/2014

Magí Maquinetes

Em pregunto si algun lector/a té la sort de tenir alguna ampolla de Licor Calisay

i
Genís Sinca
3 min

Em pregunto si algun lector/a té la sort de tenir alguna ampolla de Licor Calisay. En tot cas, que sàpiga que té a les mans història viva d’Arenys de Mar, i que la meva enveja és profunda i sincera. Que aquest lector afortunat també sàpiga que, en l’actualitat, les ampolles de Calisay (i dels licors Mollfulleda en general) són objectes de col·leccionista i que van buscades. Però quan aquest lector conegui la història del Calisay i de Magí Mollfulleda elevarà a categoria de mite la Fàbrica Calisay i la xemeneia que encara es poden veure a Arenys de Mar.

Aquest hivern em va caure a les mans un llibre del periodista arenyenc Joan Celdran Danés, Gran Licor Calisay. Memòria del bon gust (1895-1995), guardonat com a millor de l’any en la seva categoria en els Gourmand World Cookbook Awards. Me’l vaig empassar, i vaig descobrir que, en realitat, el famós licor no es va produir el 1895 sinó una mica abans, quan un grup de tres socis, encapçalats per Manuel Martí, de Malgrat de Mar, havien creat el licor i l’havien començat a comercialitzar. Però sembla que s’ho van voler vendre -devien tenir un mal dia- i un tal Magí Mollfulleda, que ja vivia a Arenys de Mar i ja era un home de negocis destacat, va dir que li interessava. Quina vista. Va comprar la patent a Martí i el 1895 es va posar a fabricar-lo de manera industrial. El llibre de Celdran explica els litigis pel nom i la fórmula que van empaitar Magí Mollfulleda durant anys, més que res perquè la beguda es venia cada vegada més, de la mà d’un home de negocis increïble, capaç d’accions empresarials mai vistes. Mollfulleda, que havia comprat la marca legalment, va bastir el Calisay d’una pàtina exòtica: deia que el licor era originari de Bohèmia, i es quedava tan tranquil. Mollfulleda (quin gran cognom!) era un murri. El llibre de Celdran s’ha de llegir com una novel·la. Els arenyencs sabien que era un senyor de Puerto Rico, i que els Mollfulleda, que provenien d’Arbúcies, eren uns germans molt espavilats que havien fet fortuna a ultramar. Quan el petit, Magí, va tornar, enriquit com una mala cosa gràcies al comerç de cafè, tabac i sucre, va fer el negoci de la seva vida: es va casar amb una pubilla d’Arenys de Mar. Si això no hagués passat, és possible que la compra de la fórmula Calisay no s’hagués produït. Quantes històries ens explica aquesta xemeneia.

Quan ell va morir, els hereus, que també van ser espavilats i van aprendre del patriarca, van fer un pas empresarial transcendental: van diversificar el Calisay i van crear sucs tan moderns com la Crema de Cafè i Moka, el Peppermint, la Ginebra Aromàtica, la Crema de Menta i, fins i tot, la Crema de Mandarina. Van avançar-se moltes dècades a totes aquestes potingues dolces que ens hem arribat a prendre a la sobretaula i als bars. Però el més interessant del llibre és el senyor Magí Mollfulleda. Li deien Magí Maquinetes! Va omplir Arenys de Mar de màquines de cosir Singer, tot un luxe a finals del XIX a Europa; però, sobretot, va ser el precursor de la venda a terminis i de la venda porta a porta, que s’havien inventat els nord-americans. El llibre d’en Celdran assegura que l’arenyenc va ser el pioner d’aquesta activitat a Catalunya.

El bo del cas és que t’assabentes que el creador del Calisay també va posar en marxa una fàbrica de lleixius líquids, al número 38 del carrer de Sant Gabriel d’Arenys. El lleixiu era un producte de neteja preuat. Com que es venia al detall, centenars de petits productors abastien els compradors amb marques de nom sovint inversemblant. Mollfulleda va tenir la idea de posar el nom d’un animal al lleixiu que ell comercialitzava: en va dir El Ciervo. Cinc anys abans havia fundat una societat de caçadors que es deia El Zorro. Quan el 1910 va traspassar el negoci a Salvador Casamitjana i Mensa, de Montgat, el d’Arenys devia estirar-se els cabells en veure que, simplement canviant d’animal, el producte es començava a vendre com xurros: Casamitjana en va dir Lejía Conejo.

stats