Efímers 03/08/2015

‘Mar de plástico’, un crim entre hivernacles

Antena 3 roda a Almeria una nova sèrie protagonitzada per Rodolfo Sancho i Belén López

Núria Juanico
4 min
L’equip d’actors de Mar de plástico, que des de fa unes quantes setmanes roden la sèrie en diversos pobles d’Almeria. 
 Els hivernacles, un dels paisatges principals de la zona, serveixen d’inspiració per al títol de la ficció.

BarcelonaL’assassinat de la jove filla de l’alcaldessa de Campoamargo dóna el tret de sortida a Mar de plástico, la nova ficció que prepara Antena 3 de cara a la pròxima temporada i que dirigeixen Norberto López Amado, Alejandro Bazzano i Javier Quintas. Es tracta d’un thriller policíac que transcorre en un poble costaner fictici d’Almeria, l’economia del qual depèn dels hivernacles. Precisament, les lones que cobreixen grans extensions de terreny per protegir els cultius donen nom a la sèrie, que produeix Boomerang TV amb Atresmedia i constarà de 13 episodis. Sota aquests plàstics s’hi apleguen temporers africans que busquen una nova oportunitat, agricultors andalusos, dones russes que han immigrat amb l’esperança de millorar la seva vida i joves del poble amb ganes de marxar. Tots constitueixen un poble on conviu una gran diversitat de cultures i que queda commocionat pel crim.

La mort de la noia, l’Ainhoa, i la incògnita sobre l’autor de l’homicidi constitueixen el motor de la ficció, en què qualsevol personatge pot convertir-se en l’assassí. De fet, la sèrie s’està rodant sense que els actors en coneguin el desenllaç, de manera que no sabran si el seu personatge és culpable fins a les últimes gravacions. En paral·lel, l’arribada d’Héctor Tarancón, un agent de la policia judicial de la Guàrdia Civil que va combatre a l’Afganistan, també marca un abans i un després al municipi. Tarancón està interpretat per Rodolfo Sancho, que defineix el seu nou personatge com “un home fred i malcarat que desperta sentiments contradictoris però que agradarà a l’audiència”. L’actor serà una cara recurrent a la pantalla la temporada que ve, ja que, a més de Mar de plástico, se’l podrà veure tornant a interpretar el detectiu Julián Martínez d’ El Ministerio del Tiempo i també a la minisèrie La corona partida, que servirà per enllaçar les ficcions Isabel i Carlos, Rey Emperador de La 1.

Al voltant del crim que centra la sèrie hi apareixen una enginyera agrícola que treballa per a l’Ajuntament (Belén López); el propietari de la majoria d’hivernacles i, com a tal, una de les persones més influents del poble (Pedro Casablanc); un senegalès que lidera els treballadors temporals (Will Shephard), i la seva germana (Yaima Ramos), que acaba d’arribar a Europa. També hi participa Jesús Castro, que es posa a la pell del nòvio de l’Ainhoa, un jove de caràcter fort i carregat de prejudicis. “És un personatge masclista i racista que caurà malament, sobretot al principi”, explica l’actor, que aquesta temporada ha participat a El Príncipe,de Telecinco. El repartiment també inclou l’alcaldessa (Eva Martín), una policia d’ètnia gitana (Nya de la Rubia), un jove rebel i desobedient (Patrick Criado) i el seu germà (Federico Aguado), un noi discapacitat que no deixen sortir de casa.

Amb aquest ampli ventall de personatges, Mar de plástico seguirà una estructura coral que girarà al voltant de la investigació policial, però que també posarà el focus en conflictes racials, accions fosques i il·legals, les diferències econòmiques dels habitants del poble, la conciliació laboral amb la vida familiar i alguna història d’amor entre persones de diferents orígens. “Amb aquesta ficció volem representar la diversitat cultural d’Espanya. La població ha evolucionat i actualment conviu amb una multitud d’ètnies i cultures”, assegura el director general de ficció del grup Boomerang TV, Goyo Quintana, que precisa que Mar de plástico “no busca el conflicte social, sinó treure’n conclusions positives i demostrar que es pot viure amb gent diferent”.

Un ‘thriller’ mediterrani

Els paisatges andalusos no són només el teló de fons de la sèrie, que ja s’està gravant, sinó que també hi juguen un paper fonamental. “La ciutat d’Almeria, un dels llocs on rodem, és un personatge més de la sèrie”, afirma Andrea del Río, que fa el paper d’una noia jove que no suporta la seva madrastra.

De fet, un dels objectius de la ficció és dotar de protagonisme els escenaris i, per això, inclourà nombroses escenes gravades en escenaris exteriors. Així, les altes temperatures i la riquesa visual de la zona seran dos dels elements presents en la ficció, que d’aquesta manera defuig els ambients freds del gènere policíac per submergir-se en una atmosfera clarament mediterrània. Diversos pobles de la costa andalusa acullen el rodatge de la sèrie, que també tindrà lloc a Madrid i s’allargarà fins al novembre. Tot i que encara es desconeix la data de l’estrena, la ficció està pensada perquè tingui una segona temporada.

Amb tot, Mar de plástico no és l’única sèrie que prepara Atresmedia de cara al curs vinent. El grup té entre mans l’adaptació de la novel·la Apaches, que es basa en un protagonista amb ganes de venjança interpretat per Alberto Ammann. A més, per a la temporada que ve també es preveu l’estrena de la ficció de terror psicològic i misteri El incidente. La sèrie inclou la participació de Marta Etura, Bárbara Lennie i Miquel Fernández, entre altres actors, i segueix un grup de veïns als quals els canvia la vida per culpa d’uns fets estranys.

stats