Economia 23/04/2015

Més marges, més comissions i 'impostos positius': les 8 claus dels resultats de CaixaBank

La compra de Barclays permet duplicar el benefici del primer trimestre

Xavier Grau
3 min
Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank

BarcelonaCaixaBank ha tancat el primer trimestre d'aquest any amb un benefici net de 375 milions d'euros, fet que suposa duplicar els guanys del mateix període de l'any passat, en bona part gràcies a la integració de Barclays a Espanya, que ha impulsat el creixement d'aquest benefici. Aquestes són les claus per entendre el compte de resultats del primer banc català durant el primer trimestre:

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Marge financer: CaixaBank creix en el negoci purament bancari. Tot i els estrets tipus d'interès, l'entitat ha elevat un 14,6% el marge d'interessos, fins als 1.138 milions d'euros. Una part del mèrit ve de l'augment dels recursos de clients gestionats, que augmenten gairebé el 8%. El marge millora també pel canvi de producte. Baixa en gairebé 5.000 milions els estalvis de clients a termini, mentre que augmenten en més de 12.000 milions els recursos fora de balanç, és a dir, en fons d'inversió.

2. Comissions: També augmenten gairebé un 13% els ingressos per comissions, fins a situar-se en 513 milions d'euros. Una bona part de l'increment l'aporta precisament el creixement en fons d'inversió. Segons l'entitat, les comissions ingressades per fons d'inversió o sicavs han augmentat un 87%. De totes formes, dues terceres parts dels ingressos per comissions provenen de l'activitat ordinària del banc. Tot i que han tingut un augment més moderat, aquestes han crescut un 1,3%.

3. Participades: La cartera de participacions de CaixaBank aporta 180 milions, gairebé el 20% més que fa un any. A dia d'avui, continua en estudi la possibilitat de reordenar la cartera. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha explicat que "no hi ha una decisió presa", tot i que ha recordat que quan CaixaBank va sortir a borsa el pes de les participacions era del 24%, i ara és del 16% i l'objectiu és situar-lo per sota el 10%. Traspassar a Criteria o a la Fundació Bancària La Caixa la participació que l'entitat té a Repsol "és una possibilitat", ha admès aquest dijous Gortázar.

4. 'Impostos positius': La integració de Barclays ha aportat negoci a CaixaBank, però també 'impostos positius', és a dir, que comptablement en comptes de pagar impostos l'entitat s'ha pogut anotar beneficis fiscals, fins al punt que el resultat abans d'impostos sigui de 211 milions i el resultat net puja fins als 375 milions després d'aplicar-hi uns impostos positius de 164 milions. Aquests 'impostos positius' es deuen al decalatge de 602 milions d'euros que es va produir entre el pagament per la compra de Barclays i la valoració final dels actius i passius.

5. El crèdit: Tot i que encara disminueix el volum total (-1,3%), si es valora només la variació orgànica –és a dir, sense tenir en compte la incorporació de Barclays– s'observa que el crèdit comença a repuntar en alguns sectors. El crèdit nou creix un 72% respecte al primer trimestre de l'any passat, i ho fa un 40% en préstecs a particulars –incloent-hi hipoteques–, en un 27% en el crèdit al consum i en un 99% en el crèdit a empreses.

6. OPA a BPI: La Caixa continua amb la seva intenció d'assolir el control del portuguès BPI, pel qual va llançar una OPA. El banc català, però, condiciona l'opa al fet que se suprimeixi el blindatge que limita els drets de vot a un màxim del 20%. La junta de BPI ha de donar el vistiplau a aquest últim punt, però CaixaBank no vol que això es voti a la junta ordinària que BPI celebra la setmana vinent, sinó més endavant, quan l'opa estigui més avançada. Encara no se sap què passarà. Si la compra no surt endavant "haurem d'analitzar totes les possibilitats", ha dit el conseller delegat de CaixaBank. L'entitat, no obstant, renuncia a integrar BPI a CaixaBank, i acceptaria tenir-hi el control però mantenint el banc portuguès com a entitat cotitzada a la borsa de Lisboa i amb identitat pròpia.

7. Quota de mercat: CaixaBank vol seguir creixent i, preguntat per Liberbank, Gortázar ha admès obertament que "si hi ha una oportunitat de crear valor l'estudiarem". La compra de Barclays ha impulsat la presència a Madrid, tot i que encara no està entre els líders en aquella comunitat. Amb tot, "un de cada quatre espanyols ens té com el seu primer banc", ha dit Gortázar. El conseller delegat ha destacat les 306.861 nòmines captades el primer trimestre com a forma de créixer en nombre de clients, que ja arriben als 14 milions.

8. Comissió de dos euros als caixers: El conseller delegat ha defensat la polèmica comissió de dos euros que CaixaBank ha començat a aplicar als no-clients que fan servir els seus seus caixers automàtics. "Els caixers són un punt clau de la nostra distribució i hem anunciat una inversió de més de 500 milions per renovar la xarxa de caixers automàtics", ha dit. En la seva opinió, CaixaBank té "la millor" xarxa i mantenir-la té un cost. Segons Gortázar, la comissió de dos euros és "petita", però ha de servir perquè els no-clients contribueixin a mantenir la xarxa de més de 9.500 caixers.

stats