NATACIÓ

L'objectiu de Mireia Belmonte: convertir les plates olímpiques de Londres en ors a Río

La nedadora badalonina segueix superant els seus límits al costat del tècnic francès Fred Vergnoux

Els límits de Mireia Belmonte semblen llunyans. Molt. Per més complicats que siguin, com el d'aquest dimecres al Mundial de piscina curta de Doha –batre dos rècords del món i penjar-se dues medalles d'or en tan sols 45 minuts–, ella els aconsegueix. La seva capacitat d'autosuperació fa que el seu sostre s'elevi dia a dia.

La badalonina encadena tres anys com a referent de la natació a casa nostra. I a nivell internacional, ella i l'hongaresa Katinka Hosszu marquen el camí. Després de les dues plates que es va penjar als Jocs Olímpics de Londres, Belmonte no ha deixat de sumar metalls, com les sis medalles del Campionat d'Europa –dos ors, dues plates i dos bronzes– o les dues –de moment– del Mundial de Doha de piscina curta que se celebra aquests dies. "No penso en les medalles que pugui guanyar o no, de moment ja en tinc dues de segures sense pensar en el que hem nedat ja i en el que ens queda. Vull seguir gaudint de la competició dia a dia", explicava Belmonte aquest dimecres, després d'aconseguir dos ors als 200 metres papallona i als 400 metres estils.

Però, quina és la clau de l'èxit de Belmonte? "S'ha notat el treball que hem fet des del setembre. Treballant dur es veu la recompensa", sentencia la nedadora. Part de culpa de tot això la té el seu entrenador, Fred Vergnoux, amb qui va començar a treballar l'any 2009 quan el CN Sabadell el va contractar per substituir l'australià Michael Pipen. En els cinc anys que porten plegats, els èxits s'han succeït i el nivell d'exigència s'ha anat incrementant entrenament a entrenament, competició a competició. L'objectiu? Aconseguir que les dues medalles de plata que Mireia Belmonte va aconseguir als Jocs Olímpics de Londres 2012 siguin d'or a Rio 2016. "L'or olímpic és el sostre i el que m'anima en el dia a dia per seguir per aquest camí", reconeix Vergnoux, que reconeix que "l'últim pas per a la Mireia és l'or olímpic".

"La meva responsabilitat és fer que cada entrenament sigui el millor. En cada moment hem de donar el màxim", reconeixia el tècnic, escollit millor tècnic de l'any 2013/2014, en una roda de premsa al Comitè Olímpic Espanyol (COE). Ahir, després de les dues medalles i dels dos rècords, l'entrenador tuitejava que "la diferència entre impossible i possible està en la determinació de la persona". La determinació de Belmonte –i també la seva– és la que marca el camí i els obliga a buscar nous reptes dia a dia. Competir en proves sense descans, provar en aigües obertes –va aconseguir el bronze en el Campionat d'Europa en els 5 quilòmetres– són alguns dels reptes que de mica en mica Belmonte va mirant de superar.

En declaracions a la web de la Federació Espanyola de Natació, Vergnoux reconeix que el nivell d'implicació de Belmonte és espectacular. "He tingut a França o a Anglaterra nedadors amb més capacitat de treball, però amb menor implicació. Ella és la primera que arriba a la piscina, que es posa a treballar, a escalfar... En suma, és molt professional, molt constant", afegeix. Això és el que ha fet que Belmonte hagi sumat, en els últims anys, quatre rècords del món en piscina curta: als que va aconseguir dimecres –200 papallona i 400 estils– cal sumar-hi els rècords dels 400 metres lliure i dels 800 lliure. I els que puguin arribar a Doha fins dissabte, quan tanca la seva participació en el Mundial de piscina curta.

Més continguts de