Efímers 23/07/2012

Protegeix-te bé els ulls

Elisabet Escriche
3 min
Protegeix-te bé els ulls

GIRONAAl'estiu es converteixen en un complement imprescindible. N'hi ha de tot tipus: de pasta, de metall, de colors, amb vidres minerals o orgànics, polaritzades, rodones, grosses o de pantalla... A l'hora de comprar unes ulleres, però, s'han de tenir en compte una sèrie de recomanacions per assegurar-nos que el producte compleix amb totes les mesures de seguretat.

El més important és que filtrin els raigs ultraviolats per evitar danys als ulls. "Totes les que es venen en establiments especialitzats compleixen aquest requisit, també hi ha uns aparells per saber si el segueixen", explica Núria Font, una de les treballadores de l'òptica Montserrat Sala de l'avinguda Costa Brava de Platja d'Aro. Hi ha quatre tipus de filtre, s'ha d'escollir el que s'adapti a l'ús que volem donar a les ulleres. L'1 i el 2 són els més apropiats per passejar i quan la llum no és gaire intensa. El 3 és l'idoni per a la platja o la muntanya i el 4 per a radiacions solars molt altes. "Aquest últim està prohibit utilitzar-lo quan es condueix perquè el vidre és massa fosc", explica l'especialista. A més, hi ha una mena de filtre addicional, el polaritzat, que elimina els reflexos i que només l'acostumen a portar alguns models amb filtres 3 i 4.

Risc de cataractes i cremades

Quines repercussions té portar unes ulleres sense filtre? Quan poses un vidre fosc a l'ull, la pupil·la es dilata i, per tant, els raigs ultraviolats entren més directament que si no portéssim ulleres. "Si el vidre no és bo, pot provocar cataractes amb només quaranta anys o, fins i tot, cremades a la retina", puntualitza Font. Una manera de comprovar que les ulleres han passat tots els controls sanitaris és mirar que a la part interna de la branca hi hagi les sigles de la Comunitat Europea (CE). En el mateix lloc també hi ha informació sobre la protecció que té el vidre, la referència de la normativa que compleix i el nom del fabricant.

El segon aspecte que cal tenir en compte a l'hora de comprar unes ulleres és que quedin ben ajustades a la cara. Han de cobrir tot l'ull, agafar-se bé al nas i que les branques no facin mal a les orelles.

Un cop complerts aquests requisits, s'obre un ampli ventall per escollir les que estèticament agraden més. Les cares més rodones han d'evitar ulleres amb la mateixa forma, una bona opció són les d'estil retro: grans, de pasta i amb les puntes aixecades. Per a una cara allargada, les idònies són unes de metàl·liques, estil aviador. Les cares quadrades o ovalades són les més afortunades perquè poden triar qualsevol model i material. En canvi, els que necessitin portar graduació és millor que es decantin per unes de pasta perquè dissimulen el gruix del vidre. "En general les que més s'estan venent són les d'aviador i les de pasta", explica Mario Balzarini, un treballador de l'òptica Montserrat Sala.

Les dones les volen modernes

L'elecció també varia en funció de l'edat i el sexe. Els més joves volen ulleres de vidres blaus o daurats i muntures de colors. La gent que supera els 50 anys no renuncia al disseny però té molt en compte la comoditat i que pesin poc. "Trien sobretot unes ulleres que només tinguin metall a la part de dalt", diu Balzarini. Els homes prioritzen que els quedin bé i, en molts casos, opten pel vidre polaritzat, i les dones es decanten per les modernes.

El preu mínim d'unes ulleres en què el vidre compleixi totes les mesures de seguretat és de 50 euros. Si és molt inferior cal "desconfiar". També és millor evitar comprar-les en mercats ambulants o botigues que no estiguin especialitzades perquè no ofereixen garantia del producte. Ara bé, que unes ulleres siguin molt cares tampoc vol dir que siguin de molta més qualitat, ja que moltes vegades es paga la marca o l'exclusivitat del model.

stats