PAREU MÀQUINES

A ‘La Razón’ se li acaba la paciència amb La Sexta

L’aparició sobtada del Podemus boletus no només ha descol·locat l’establishment bipartidista: unes quantes tribunes periodístiques coincidien ahir a criticar la irrupció del partit explicant que tenia més a veure amb la seva elevada exposició televisiva -a través de tertúlies- que no pas amb la profunditat del seu ideari polític. A l’ARA mateix, Lucía Etxebarria seguia aquesta tesi. A El Mundo era Arcadi Espada qui l’encarnava, amb paraules més gruixudes: “Iglesias és diputat gràcies a la informació porqueria”. L’impulsor de Ciutadans -convé recordar aquest rerefons- rematava: “A les tertúlies, allà on l’opinió cristal·litza, alguns candidats (no només Iglesias) exhalen la seva ínfima demagògia sense límit de temps ni deliri”.

Però el cas més rellevant era el de La Razón. A la secció El submarí -un petit text anònim, per tant, assumit pel director- es lamentaven perquè “es van donar plataformes televisives i tertúlies a preu fet” a qui ells anomenen despectivament “el coletas ” i “el rojeras més mediàtic del país”. El text acabava: “Seguirà als platós nit rere nit per incrementar vots? És fort i mereix una profunda reflexió”. Quins platós? Ho aclaria, a la contraportada, Alfonso Ussía: “Destaca el triomf de Podem, que ha passat del no-res a tenir cinc escons gràcies a la inversió mediàtica de La Sexta”.

Tradicionalment, La Razón ha evitat criticar La Sexta, que clarament carrega cap a una banda ideològica ben diferent que la del diari, tot i ser del mateix grup mediàtic. Aquesta “profunda reflexió” que reclamava El submarí no deixa de ser un memoràndum intern, que Francisco Marhuenda adreçava al seu mateix editor.