06/09/2015

Visca la pluralitat!

2 min

La decisió del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) de fer un estudi del pluralisme de tots els mitjans -públics i privats, estatals i autònomics- durant la campanya electoral catalana ha empipat alguns sectors polítics i dels mitjans de comunicació privats espanyols. I és que aquesta és una de les primeres missions de l’organisme de la Generalitat: “Vetllar pel compliment de la normativa reguladora de l’audiovisual, en particular dels principis del pluralisme polític, social, religiós, cultural i de pensament”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

La principal crítica que fan aquests sectors és que el CAC no té competències sobre mitjans estatals i la veritat és que tenen raó. El CAC només té competències sobre els continguts en les desconnexions per a Catalunya de les cadenes d’àmbit estatal. Ara bé, el CAC ha parlat de fer un informe, no pas de sancionar ningú sobre qui no té jurisdicció. No seria la primera vegada, per cert. El CAC ja va fer informes sobre el tractament informatiu de notícies tan rellevants com l’11-M, l’accident ferroviari de Santiago de Compostel·la o el més recent accident de Germanwings. En aquest últim estudi, per exemple, les cadenes que va analitzar van ser TV3, 8TV, TVE Catalunya, Antena3 i Telecinco. I ningú se’n va escandalitzar. Llavors no. Ja sabem que tot el que envolta el procés dispara les alarmes i genera tota mena de susceptibilitats. M’imagino que alguns tenen por de quedar ben retratats.

Analitzem com tractaven la notícia del CAC a l’informatiu matinal d’Antena3. En l’entradeta de la notícia, la presentadora explicava que “ el gobierno ve con preocupación la medida ” i que “ algo así no había ocurrido nunca ”. Després, en la peça informativa d’un minut i mig de durada, faltaven a la veritat dient que el CAC només supervisaria les informacions, debats i entrevistes de TVE, Antena3 i Telecinco, obviant que l’estudi afectaria també TV3, 8TV i altres cadenes que emeten a Catalunya. Durant la peça, cap declaració a favor de l’estudi. Primer Miquel Iceta manifestant que “ me parece insólita y una barbaridad ”. Després unes declaracions d’Albert Rivera explicant que el CAC no fa res contra els mitjans públics catalans “ que cada día hacen propaganda de una única candidatura ”. El següent a dir-hi la seva era Xavier García Albiol: “ Esto es propio de formas de actuar totalitarias ”. I, finalment, era el torn d’un membre del gobierno, José Manuel García-Margallo, que en un insert deia: “ A mí organismos que investiguen a los medios de opinión [sic] privados me produce siempre una alerta importante y un miedo escénico realmente importante ”. La veu en off ho aprofitava per recordar la falsa polèmica sobre l’ Info K que va informar sobre la primera Via Catalana incloent-hi testimonis de nens que hi havien participar.

Ja ho veieu. Pluralitat en la seva màxima expressió.

stats