Efímers 22/10/2016

Un nou ús de l’espai urbà: aprofitar l’energia solar

L’Ajuntament de Barcelona ha instal·lat unes plaques fotovoltaiques a la Plaça del Centre que, amb l’energia del sol, donen electricitat a l’enllumenat públic dels voltants

Arnau Romaní
4 min
Les plaques fotovoltaiques sobre la pèrgola a la Plaça del Centre.

La Plaça del Centre, ubicada entre els districtes de Sants-Montjuïc i les Corts, té des d’aquesta tardor una nova pèrgola fotovoltaica. Es tracta d’un conjunt de plaques solars elevades, que cobreixen part de la plaça, i que permeten aprofitar l’energia del sol per subministrar l’electricitat a l’enllumenat públic de 25 fanals de la Plaça del Centre i la part de l’Avinguda Madrid que travessa la plaça.

La incitava forma part de les polítiques energètiques sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona, que tenen per objectiu “transitar cap a la sobirania energètica de la ciutat”, és a dir, aconseguir que Barcelona sigui una ciutat més autosuficient energèticament parlant.

Funcionament

El funcionament de la pèrgola fotovoltaica és molt senzill: durant el dia, les plaques solars carreguen 15 bateries d’ió liti aprofitant l’energia del sol. Aquestes bateries, que estan situades en una sala a sota de la mateixa Plaça del Centre, emmagatzemen l’energia fins a la nit. És llavors quan les bateries alliberen l’energia per alimentar l’enllumenat públic de la zona.

La pèrgola fotovoltaica ha estat dissenyada de tal manera que presenta un pendent del 5% per evitar que s’hi acumuli l’aigua de la pluja. A més, se n’ha calculat la col·locació exacta perquè la pèrgola doni ombra a l’àrea de jocs infantils durant l’estiu, però hi arribi el sol durant l’hivern.

La instal·lació de la pèrgola fotovoltaica ha durat dos mesos i ha estat l’últim pas de tot el projecte de remodelació urbanística que s’ha aplicat a la Plaça del Centre. La reforma, que va començar el novembre del 2014, ha permès ampliar la zona destinada a vianants i instal·lar-hi una nova àrea de jocs infantils més gran.

Segons l’Agència d’Energia de Barcelona, el model de “plaça fotovoltaica” de Plaça del Centre ha de servir com a exemple per replicar a les diferents actuacions d’urbanització i reurbanització que es duguin a terme a la ciutat, perquè així es tingui en compte el factor energètic com un element clau a l’hora de dissenyar nous espais urbans a la ciutat.

CAP A UN MODEL ENERGÈTIC MÉS DEMOCRÀTIC

Com totes les grans ciutats, Barcelona afronta un problema greu en matèria energètica: un consum energètic elevat i unes fonts d’energia que depenen excessivament de recursos fòssils i nuclears. Malgrat que el clima mediterrani que té Barcelona permet que el consum energètic sigui moderat en relació a altres grans ciutats (perquè no s’accentua tant la despesa en calefacció o climatització), les dades de consum d’energia i d’emissió de gasos d’efecte hivernacle segueixen sent elevades.

Des del Govern municipal l’aposta és clara: cal un model energètic que aposti per les energies renovables i que fomenti l’estalvi, l’eficiència energètica i l’autoconsum energètic dels ciutadans.

Actualment, dels 17.000 GWh/any que consumeix en energia la ciutat, tan sols un 2,17% es produeix amb energies renovables. Per això, l’impuls de petites mesures d’energies renovables o que permetin fer un estalvi energètic són ara mateix una prioritat per a l’Ajuntament. Per exemple, es vol aprofitar el potencial solar i eòlic dels terrats de Barcelona, perquè cada cop més llars s’autoprodueixin la seva energia.

Un hort vertical a l'escola Paideia. / AJUNTAMENT DE BARCELONA

L’ESCOLA, ELEMENT FONAMENTAL DE FOMENT DE LA SOSTENIBILITAT

Les escoles de la ciutat són un element fonamental en la construcció i transformació d’una Barcelona més sostenible. Són nombrosos els centres educatius que pertanyen a la xarxa Escoles + Sostenibles. Una d’elles és l’Escola Jaume I, al Districte de Sants-Montjuïc.

Des de fa anys, aquesta escola participa en el projecte Escoles+Sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona, la qual cosa suposa que té el ferm compromís de sensibilitzar els nens i les nenes de la importància de ser respectuosos amb l’entorn.

Evitar malbaratar recursos, reaprofitar paper, fer la recollida selectiva del paper i del plàstic o l’ús de carmanyoles per evitar embolcalls contaminants, són algunes de les pràctiques ja consolidades en aquesta escola. Però és l’hort ecològic -una petita zona verda al costat de l’estació de Sants- el seu tresor.

“Vam començar amb un hort urbà amb taules i després de molts anys i d’una reforma de l’escola vam aconseguir tenir un hort a terra. El nostre objectiu ha estat sempre que els nostres nens i nenes fossin els cuidadors de l’hort i de les seves tasques. Des de preparar la terra, plantar, regar, treure males herbes, collir... Cada cicle educatiu té la seva parcel·la de conreu de la qual és responsable”, diu un portaveu del centre escolar.

“Aquest és un projecte de tota la comunitat educativa, el qual es pot dur a terme gràcies a la dedicació de pares voluntaris i sobretot d’avis i d’àvies que ens han guiat en molts aspectes tècnics i, el més important per a nosaltres, han pogut transmetre als nens i a les nenes tota la saviesa i respecte per la natura que ells han adquirit de la vida de pagès”.

Pàgines d’informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona

stats