I ara… el referèndum sobre Europa al Regne Unit

Cameron s'ha compromès a celebrar la consulta abans del 2017

La victòria aclaparadora de David Cameron obre la porta ara a un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE que ell mateix s'ha compromès a celebrar abans del 2017.

La idea de Cameron no és preguntar sobre l'actual relació entre Londres i Brussel·les, sinó obrir una renegociació dels lligams entre el Regne Unit i la UE i sotmetre a referèndum el resultat d'aquest procés.

Així doncs, el primer ministre britànic, un cop ratificat al càrrec, s'haurà d'adreçar als seus socis europeus per exposar quines són les demandes sobre aquesta "nova" relació que vol que tingui el Regne Unit amb la UE.

Entre els aliats que Cameron ha anat forjant els últims mesos a la UE hi ha la mateixa cancellera, Angela Merkel, que ja fa temps es va mostrar disposada a obrir el meló de les "reformes raonables".

Concentrats en l'economia

Amb la força que li dóna la clara majoria obtinguda, Cameron plantejarà, a grans trets, que la relació entre Londres i Brussel·les es concentri en el capítol econòmic, especialment en el mercat únic, i es desvesteixi tot el projecte europeu de l'embolcall polític que l'acompanya.

La idea serà trobar un encaix dins la UE en les aspiracions del Regne Unit amb una única condició: no haver de reescriure els tractats. Aquesta és una qüestió especialment sensible –i que a Brussel·les tothom vol evitar–, ja que això significa, en països com ara Irlanda, una ratificació en referèndum.

La qüestió europea a Escòcia

Precisament, la qüestió europea és un dels eixos del discurs dels independentistes a Escòcia. L'SNP de Nicola Sturgeon és europeista fins al moll de l'os i la victòria pro UE a Escòcia en el referèndum que pensa convocar Cameron està cantada.

Amb aquesta perspectiva, si en el referèndum triomfés la sortida del Regne Unit de la UE, però a Escòcia s'imposés quedar-s'hi, els independentistes podrien obrir de nou la batalla per trencar els llaços amb Londres.

El + vist

El + comentat