PAREU MÀQUINES
Ara Premium 12/10/2014

El ‘balconing’ periodístic de donar per morta Teresa Romero

2 min
L’HOSPITAL CARLOS III CENTRA L’ATENCIÓ
 Mariano Rajoy parlant a la premsa. 2. El president del govern espanyol va ser escridassat per les infermeres. 3. Javier Limón, el marit de Teresa Romero.

Se segueixen acumulant cromos en l’àlbum dedicat a les pífies mediàtiques per la cobertura de l’Ebola. Ja vam consignar en aquesta columna com la Cope va anunciar equivocadament la mort de la infermera Teresa Romero, però no ha sigut pas l’únic mitjà a matar -tal com es diu en argot periodístic- l’auxiliar infectada d’Ebola. Els diaris del grup Vocento, entre els quals l’ Abc, van deixar anar el titular “Teresa Romero serà incinerada sense autòpsia”, que podia ser interpretat com a confirmació del seu decés (i, en el millor dels casos, només dóna per fet que no se’n sortirà). La notícia ha sigut despublicada, no consta disculpa. També El Mundo va voler avançar esdeveniments. La mort de Romero semblava imminent dijous a la nit, així que l’articulista Santiago González va practicar una mica de balconing periodístic per a la columna que va acabar sortint divendres: “La mort de Teresa ha suposat un element nou en el desenvolupament de la crisi de l’Ebola, que és la veu incontestable i definitiva dels morts”. Sí, definitivíssima. Espero que Romero se’n surti i que estigui blindada per un profund sentit de l’humor: li farà falta.

Bé, almenys encara no passa com als Estats Units, on un mitjà -bé, Big American News és més aviat una web tronada d’ultradreta, però amb centenars de milers de fans a Facebook- ha publicat: “Àfrica confirma tres casos de víctimes d’Ebola que ressusciten d’entre els morts”. I expliquen que els científics -així, en general- han difós la foto d’un d’aquests morts vivents. Que es tracti en realitat d’un fotograma de la pel·lícula de zombis Guerra Mundial Z no ha sigut impediment perquè la germandat de crèduls esoteristes habitual s’hagi afanyat a compartir el tema.

stats