BARÇA
Ara Premium 02/02/2015

El fiscal demana jutjar Rosell i imputar Bartomeu pel fitxatge de Neymar

Xifra en 94,8 milions el cost del jugador brasiler

Ángeles Vázquez
3 min
Neymar Jr, a l'entrenament d'aquest dissabte / ALEJANDRO GARCÍA / EFE

MadridSi algú es pensava al Barça que amb la causa oberta contra l'expresident Sandro Rosell pel fitxatge de Neymar s'acabarien totes les seves preocupacions, aquest dilluns se'n deu haver adonat que s'equivocava. El fiscal de l'Audiència Nacional José Perals ha presentat un escrit al jutjat central d'instrucció número 5 en el qual obre un nou front: la imputació de l'actual president, Josep Maria Bartomeu, i del Barça, per un delicte contra la hisenda pública, perquè existeix "la sospita que el Barça va defraudar 2.845.700 euros" durant el 2014 en relació amb el mateix jugador.

La Fiscalia –que eleva a 94,8 milions d'euros (82,7 pel traspàs i 12,1 en impostos) el preu del brasiler, enfront dels 57,1 admesos pel Barça– considera conclosa la investigació relativa a l'expresident Rosell, al qual atribueix dos delictes contra la hisenda pública, pels quals també haurà de respondre el mateix Barça i un societari. Per no retardar la vista oral contra Rosell sol·licita al jutge Pablo Ruz que obri una peça separada per investigar Bartomeu pel delicte que s'hauria comès l'any passat.

Segons l'opinió del ministeri públic, Rosell va cometre els dos delictes contra la hisenda pública per no abonar l'impost de la renda de no residents (IRNR) en l'exercici de 2011, quan va negociar amb Neymar per fitxar-lo el 2014, i en el de 2013, que és quan finalment el va contractar davant el temor que ho fes abans un altre club i incomplís l'acord assolit dos anys abans.

El 2011, Rosell, com a president del Barça, exercia "la plena representació" de l'entitat, i va començar a negociar amb Neymar, que tenia contracte amb el Santos, del Brasil, fins al 2014. El Barça pagaria 40 milions al jugador com a prima de fitxatge, i com a avançament en aquest moment se n'hi van pagar 10, que figuraven en "concepte de préstec" en un contracte signat amb la societat N&N Consultoria Esportiva i Empresarial LTDA. El Barça no va practicar la retenció de l'IRNR i no va ingressar els 2,4 milions corresponents.

El 2013, "davant les perspectives que Neymar no assumís el compromís pactat i que s'incorporés a un altre club", Rosell va decidir "personalment" anticipar el seu fitxatge a aquest mateix any, per la qual cosa li va oferir "una quantitat de diners més gran de l'estipulada el 2011". No va comptar amb l'autorització de la junta del club ni en va donar compte a l'assemblea de socis d'octubre de 2013. Públicament va assegurar que el jugador costaria 40 milions més els 17.100.000 que havia de pagar al Santos pels drets federatius. Tampoc va incloure en els comptes anuals de 2013 l'increment que suposava llavors l'operació en el preu, fet que va ocasionar un perjudici a l'entitat, que seguia un pla estratègic de control de les despeses. Per amagar el cost real, Rosell "va idear fragmentar el pagament en diverses partides" que va formalitzar en quatre contractes amb el Santos i set amb Neymar i les tres societats administrades pel pare del jugador. En total, el 2013, el Barça no va retenir ni ingressar a la hisenda pública la quantitat de 6.902.996 euros que li haurien correspost del total pagat al jugador.

Pel que fa a Bartomeu, la Fiscalia es remet a un informe de l'Agència Tributària del 19 de gener que xifra en 2.845,700 euros el pagament a Hisenda en concepte d'IRPF pendent. Aquesta quantitat s'obté dels cinc milions d'euros que es van incloure en una addenda al contracte de reconeixement d'incompliment del contracte de 2011, els 450.000 euros del contracte d'imatge, i 22.500 més que segons el contracte de representació ha d'abonar el club a l'agent de Neymar, el seu pare. Segons el fiscal, cap d'aquestes quantitats es justifica documentalment en els més de 13,5 milions que va ingressar el club a l'Agència Tributària.

stats