Efímers 11/11/2016

Els ciutadans prenen la paraula

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa la plataforma de participació basada en el codi obert Decidim.barcelona, per vehicular els processos participatius d’una manera més oberta, transparent i democràtica

Daniel Romaní
3 min
Aquesta és la pàgina d’obertura de Decidim.barcelona, el nou portal amb què l’Ajuntament  de Barcelona convida la ciutadania a la participació.

Els ciutadans de Barcelona no en tenen prou, afortunadament, delegant als representants polítics cada quatre anys, a través del seu vot, la presa de totes les decisions sobre polítiques públiques. Actualment disposen de moltes maneres de dir-hi la seva, d’opinar i decidir sobre un munt d’aspectes que els afecten. D’entre les eines de participació que s’han posat en marxa últimament cal destacar tant el portal Decidim.barcelona com el @decidimbcn, un nou canal de Twitter.

La nova plataforma Decidim.barcelona, que en molt bona part ha estat dissenyada justament a partir de les nombroses aportacions que han fet els barcelonins, recollirà a partir d’ara tots els processos participatius que es portin a terme des de l’Ajuntament de Barcelona. La plataforma té l’objectiu de ser un espai que promogui la transparència i la traçabilitat (és a dir, la possibilitat de fer un seguiment exhaustiu de les aportacions). Qualsevol ciutadà podrà saber com està construïda, reutilitzar-la o millorar-la.

Coproduir polítiques

“El Decidim.barcelona posa la tecnologia al servei dels processos democràtics per coproduir polítiques municipals entre la ciutadania i la institució. És una aposta per construir una ciutat més oberta i més democràtica”, afirma Fernando Pindado, comissionat de Participació de l’Ajuntament de Barcelona.

Els usuaris de la plataforma Decidim.Barcelona també podran participar al Metadecidim, un altre procés que es crearà per promoure una comunitat de persones que dissenyin col·laborativament el futur de la plataforma. L’àrea de Participació de l’Ajuntament ha organitzat unes jornades els dies 25 i 26 de novembre al Macba que duen per títol Metadecidim: I Jornades/Hackaton del desenvolupament participatiu del Decidim.barcelona.

Prova pilot

D’altra banda, als districtes de l’Eixample i de Gràcia, els ciutadans podran decidir a què dediquen una part dels pressupostos del 2018, també a través de la plataforma Decidim.barcelona. A l’Eixample, la ciutadania podrà proposar projectes vinculats al foment de la cultura, dones, feminismes i diversitat sexual i economia social i solidària, gent gran i qualitat de l’aire, per un import de 500.000 euros. Un equip tècnic farà l’avaluació econòmica de les propostes i, un cop feta, la ciutadania tornarà a participar-hi, seleccionant definitivament els projectes a dur a terme fins a arribar als 500.000 euros de despesa.

En el cas de Gràcia, es destinaran 150.000 euros perquè els ciutadans puguin triar quins projectes es duen a terme, dels àmbits del foment de la cultura, dones, feminismes i diversitat sexual i economia social i solidària, als barris del Coll, Vallcarca i els Penitents i la Salut. Els diferents eixos temàtics sobre els quals es podrà participar responen als àmbits prioritzats per la ciutadania a través del procés participatiu realitzat fa uns mesos per construir col·lectivament el Pla d’Acció de Districte (PAD).

Aquestes dues experiències de participació a l’Eixample i Gràcia suposen un avenç cap a un model de democràcia participativa i deliberativa, i busquen millorar la qualitat de la gestió municipal i treballar per la coproducció de polítiques públiques, a més de coresponsabilitzar la ciutadania en la presa de decisions pressupostàries.

L'edifici del Teatre Arnau és propietat de l'Ajuntament des del 2011

LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA DECIDIRÀ EL NOU ÚS DEL TEATRE ARNAU

Quin ús ha de tenir el Teatre Arnau? Aquest va ser el propòsit de la jornada que va tenir lloc fa exactament una setmana, el 5 de novembre, i en què es van plantejar diverses possibilitats d’utilització d’aquest històric teatre del Paral·lel, situat a la confluència amb el carrer Nou de la Rambla. Construït a finals del segle XIX, el Teatre Arnau està tancat des de l’any 2004 i està en espera d’una reconversió, després que l’Ajuntament de Barcelona en va adquirir l’edifici l’any 2011.

La definició dels usos del Teatre Arnau és una llarga reivindicació de veïns i nombrosos sectors culturals. El procés participatiu per definir-ne l’ús es va engegar al maig passat i, ara, amb la seva inclusió en el Decidim.barcelona, s’obre la possibilitat que hi diguin la seva més sectors de la ciutat.

Mercat de Sant Antoni

D’altra banda, la ciutadania també podrà decidir els usos i la gestió dels espais veïnals situats a l’entorn del Mercat de Sant Antoni, i igualment a través de la plataforma Decidim.Barcelona. Aquest procés de participació es va iniciar abans de l’estiu amb sessions informatives als veïns. Les obres de remodelació d’aquest mercat més que centenari -va ser inaugurat l’any 1882 per l’alcalde Rius i Taulet- ja encaren la recta final. Amb la reforma, arribarà a tenir uns 10.000 m de superfície comercial. Hi haurà noves instal·lacions logístiques i nous serveis, i els veïns recuperaran els patis interiors del mercat com a places públiques.

*Pàgines d’informació de la ciutat realitzades amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona

stats