DIARI DE CAMPANYA DEL PP

El dia més còmode del "president" Xavier García Albiol

Afalacs i copets a l'esquena de diversos empresaris al candidat popular, que li agraeixen que parli clar

"A mi m'has convençut ja fa temps. Sempre he vist que arribaries molt lluny". Així comença una de les preguntes –per dir-ho d'alguna manera– que ha rebut el candidat del PP a les eleccions del 27-S, Xavier García Albiol, en els dos fòrums empresarials on ha fet campanya aquest dijous. Avui han sigut els empresaris els que han substituït els periodistes, al matí en un esmorzar organitzat per l'associació Empresaris de Catalunya i al migdia al Círculo Ecuestre, i el resultat ha sigut que Albiol tingués un dels dies més plàcids que tindrà aquesta campanya. No en va, els auditoris amb què s'ha trobat avui són probablement dos dels més 'populars' que es podrien trobar avui dia a Catalunya.

El matí no havia començat gaire bé, després que es publiqués la notícia que el govern espanyol volia que s'anul·lés el cara a cara entre el ministre José Manuel García-Margallo i el president d'ERC, Oriol Junqueras. Albiol havia defensat ahir que la idea li va semblar fantàstica des del principi i que ho havia consultat amb el mateix Margallo fa dies, i per això l'anul·lació hauria suposat una desautorització en tota regla. La polèmica ha quedat resolta, de moment, quan el PP de Catalunya ha fet públic un comunicat en què confirma el debat, i gràcies a això no ha descarrilat la jornada que qualsevol candidat en campanya somnia: rebre afalacs i copets a l'esquena per part de la gent que t'escolta.

Un dels oients del fòrum del matí ha arribat a agrair el pacte per fer-lo fora de l'Ajuntament de Badalona, perquè així ara el PP disposa d'un candidat "que parla clar". Sort que Alícia Sánchez-Camacho no era entre els assistents. "A la gent jove se l'emporten i això no pot ser", ha dit després el mateix oient sobre el discurs independentista. Centrada perfecta per a Albiol, que remata i reconeix que sí, que el govern espanyol ha comès una errada, no saber comunicar més bé tot el que han fet per salvar Espanya del rescat. La identificació entre orador i oients és tan gran que Albiol no ha pogut evitar dir que això de la independència és una "enorme irresponsabilitat", similar a no pagar impostos: " A vosaltres no us agrada pagar impostos, penseu que són injustos, com ho pensem la immensa majoria", ha dit.

La resta d'intervencions han sigut similars,  un cop Albiol ha alertat que Junts pel Sí i la CUP podrien arribar a conformar un govern a l'estil de Veneçuela i ha lamentat que la presència de l'Estat ha anat disminuint massa a Catalunya durant els últims anys, fins al punt de no poder veure partits de futbol de la selecció espanyola. Més oients han ajudat a reforçar el missatge: " Caos i fallida total", el perill d'un 'tutti frutti' –i aquí no parlaven de la broqueta de fruita de l'esmorzar sinó d'un hipotètic i futur govern– i, també, el fet que a Catalunya es viu en un " gueto invertit": és possible sortir-ne però no s'hi pot entrar.

A la tarda, i després que  la Comissió Europea ajudés a remarcar l'argument de la sortida de Catalunya de la Unió Europea en cas d'independència unilateral, Albiol no ho ha tingut més difícil. El president del Círculo Ecuestre, Borja García-Nieto, l'ha presentat com el "president" de la Generalitat, tot i que s'ha equivocat i ha rectificat reduint-lo a "candidat". Rialles a la sala. "Gràcies per portar aire fresc al PP", li ha dit, i també ha lamentat que "una llista de perdedors" l'hagi fet fora de Badalona. "Treballador", "seriós" o "dialogant" han sigut altres de les referències a la seva persona. Felicitacions per una intervenció "tan clara", després d'un discurs similar al del matí, demanant més implicació dels empresaris.

Només Miguel Durán hi ha afegit incertesa. L'expresident de l'ONCE i excandidat de C's a les eleccions europees del 2009, a les quals el partit taronja va concórrer dins de la plataforma Libertas, ha afirmat que el govern espanyol havia tingut una actitud "ingènua" i "innocent" amb l'independentisme. No per falta de diàleg, compte, sinó per haver desemparat els que se senten catalans i espanyols i no haver fet res per contrarestar les "plomes mercenàries" que han creat l'estat d'opinió actual. Albiol ho ha descartat, que consti, dient que Mariano Rajoy estava centrat a salvar el país. No ha dit res, però, sobre un comentari de Durán encara més elevat: "'Antes que romper España a base de una hemorragia de legalidad prefiero una actuació fáctica contundente'". "'Todo el mundo sabe de qué palo voy yo'", ha afegit, tot i que ha clarificat que no parlava de l'ús de fons reservats. Tot un detall.