Quan ser 'cool' passa de moda: "I tu, tens 'swag'?"

Els 'swaggers', d'origen afroamericà, fa anys que triomfen als Estats Units. Famosos com Nicki Minaj i Justin Bieber reivindiquen aquesta tendència, que ja ha arribat a Catalunya

No són una tribu urbana, però el seu estil arrasa entre milers de joves dels Estats Units, per a qui el que es porta ja no és ser cool , sinó tenir swag . Swag . "És una paraula que, en argot escocès, s'utilitzava per descriure la manera com caminaven alguns nois del país: amb un balanceig més aviat xulesc", expliquen els nois de Doggs, un dels portals de hip-hop més llegits del món. Aquesta paraula, que en català es podria traduir com a fanfarronejar , va agradar molt als rapers americans, que la van incloure a les seves cançons i la van dotar d'un nou sentit. "Avui dia es parla de tenir swag per fer referència a la manera com un camina i es presenta a si mateix davant el món, és l'estil i la personalitat de cadascú", afegeixen des de Doggs.

És una definició que, de fet, podria aplicar-se a tothom: des d'un pijo fins a un modernet, però la realitat és que la majoria de persones que diuen que tenen swag comparteixen una mateixa estètica, la que dicten els rapers que van estendre el terme amb les seves cançons. Pantalons ajustats i caiguts, calçotets a l'aire, a vegades fins i tot faldilles, tatuatges aparentment infantils i or, molt d'or: des d'arracades d'àvia, polseres de dona, cadenes XXL i fins a tres rellotges en un mateix canell. Així és com vesteix sovint, per exemple, el raper Gucci Mane, que amb la seva cançó Pretty boy swag -on fanfarronejava de les seves vambes de dos-cents dòlars i del seu luxós Forgiato- va ser un dels primers el 2011 a popularitzar aquest terme i convertir-lo en un fenomen que, ara, també ha arribat a Catalunya.

La màfia catalana

Són pioners a estendre el swag a les llars catalanes, especialment en aquelles on habiten adolescents a partir de 12 anys. Són la PAWN Gang (Pretty Ass White Niggers), tres joves de Barcelona que es presenten com "els negres blancs" i "la màfia catalana". La seva AK-47 és el seu micròfon, i el seu territori, YouTube. Alguns dels seus vídeos tenen fins a 200.000 visites, un resultat, segons ells, de la seva "mentalitat emprenedora i vividora". Yung Mare, Lil Guiu i Good Jan -els noms artístics per a Dídac, Guiu i Jan- fan rap en català i tenen cançons dedicades a artistes com Salvador Dalí i Antoni Gaudí: "Rap Game Dalí, un moustache enrotllat. Tu ets el Gaudí construint la Pedrera. No vas veure el tren ni la puta vorera", diu la lletra d'una de les seves cançons.

"Ens encanta cantar en català perquè és un idioma que no està gens cremat. A més, té insults genials, com ara cul d'olla", afirma Good Jan. "Som un país molt correcte i no espremem prou la nostra llengua. En el rap, el català està per explotar", afegeix el seu germà, Lil Guiu.

Salvador Dalí i la provocació

A Salvador Dalí, expliquen, li van dedicar una cançó perquè els agrada el seu "esperit provocador", una actitud que va molt amb els swaggers . Precisament per provocar, diuen Yung Mare i Good Jan, porten tatuatges, dents recobertes d'or i arracades de dona. "Jo m'ho miro molt, això, i les arracades me les faig enviar des dels Estats Units", assenyala Good Jan: "Al principi, a la meva família l'escandalitzava. Excepte a la meva iaia, que li agraden molt i sempre diu que les duria ella". Pel que fa a tintar-se les dents d'or, és un costum molt estès entre els rapers nord-americans i, cada vegada més, entre les celebrities més internacionals. L'any passat la cantant Kesha es va cobrir tota la dentadura inferior amb aquest metall, i Rihanna ho ha fet aquest estiu. En el seu cas, a més, la cobertura d'or se l'ha feta amb forma de rifle. Beyoncé, Miley Cyrus i Madonna també ho han fet en alguna ocasió.

Igual que portar unes vambes de 200 euros o un Rolex, la brillantor de la dentadura és una manera de mostrar poder i riquesa o, en altres paraules, de fanfarronejar i mostrar swag . Segons la PAWN Gang, però, no cal gastar-se gaires diners per fer-ho. "Per nosaltres, tenir swag és més aviat ser autèntic amb un mateix. I aquesta és la nostra filosofia", conclou Lil Guiu.

Què hi té a veure Justin Bieber?

Si busqueu la paraula swag a Google Images, segurament us topareu amb unes quantes fotografies de Justin Bieber. L'ídol adolescent és un dels cantants que més repeteix aquesta paraula, i gairebé sempre es vesteix com tot un swag boy: gorra girada, cadenes d'or i pantalons caiguts. Per això, les seves fans, les beliebers, sovint també s'autodenominen swag girls.

I partint del fet que per a una gran part de la població tot el que tingui a veure amb Justin Bieber –una de les celebrities més estimades i odiades a la vegada– genera aversió, els swaggers sovint són objecte de burla a la xarxa. A l'Urban Dictionary, de fet, el diccionari d'argot online més extens i popular, el mot swag es defineix com "la fotuda paraula més utilitzada en tot l'univers". "Els teus fills l'utilitzen, el paio del correu l'utilitza, i el teu fotut gos l'utilitza", continua l'entrada, que assenyala que la paraula swag és en realitat un acrònim de "Something We All Get tired of hearing": una paraula que tots estem cansats de sentir.

Els nois del portal Doggs també afirmen que la paraula swag comença a estar suada als EUA, i que d'utilitzar-la només alguns rapers, ha passat a sortir a absolutament totes les cançons. Per a ells, en definitiva, el swag és un equivalent al que a la dècada dels 80 era el fresh i als 90 el fly. "No dubtem que arribarà un altre terme que reemplaçarà a aquest, que ens agradarà a tots i després ens avorrirà", conclouen.

Més continguts de

El + vist

El + comentat