Efímers 29/07/2011

Les cares de la xarxa de corrupció de funcionaris públics més greu destapada a Catalunya

2 min

Josep Lluís Nuñez

Pare i fill han estat sentenciats a complir una pena de 6 anys de presó i a pagar una multa de 2 milions d'euros per haver participat a través de la seva empresa constructora, Nuñez y Navarro, en la xarxa de corrupció de funcionaris públics i de frau d'impostos de la seva empresa. Segons la sentència, el fill de l'expresident del Barça tenia ple coneixement de l'empresa i va participar activament en la seva gestió. D'altra banda, sobre el seu pare, el text afirma que va crear l'empresa i l'ha controlat directament i personalment. Afegeix que les decisions empresarials es prenien en el nucli familiar.

Juan José Folchi

Folchi no és la primera vegada que s'enfronta a una condemna de presó. De fet, el que va ser un prestigiós advocat i assessor legal de temes fiscals i mercantils, en aquests moments es troba en règim de semillibertat per una condemna anterior, segons fonts jurídiques. Folchi, condemnat ara a set anys i mig de presó per suborn i falsedat documental, s'ha vist involucrat en aquesta trama després que fos assessor jurídic del Grup Torras i anys més tard el nomenessin administrador d'una societat amb capital 100% del mateix grup. També dirigia les societats instrumentals de Torras, segons la sentència.

Josep Maria Huguet

L'excap de la Inspecció d'Hisenda a Catalunya ha estat contundentment condemnat per l'Audiència de Barcelona. Huget s'enfronta a 13 anys de presó per haver sucumbit a suculents suborns, que segons diu la sentència, va rebre d'empresaris, com del Grup Torras. No només va acceptar diners, sinó que els seus subordinats també ho van fer i ell no ho desconeixia. Huguet, que durant 9 anys es va encarregar de les inspeccions a Catalunya, va fer caure també el seu amic Josep Borrell, exministre, que es va retirar de la lluita per la presidència del govern central quan va esclatar el cas.

Eduard Bueno

Aquest empresari i expolític popular ha estat condemnat a dos anys de presó per un delicte de falsedat en document oficial. Bueno, que va ser candidat a la presidència de la Generalitat per Alianza Popular el 1984, està connectat amb el cas Hisenda, segons relata l'escrit judicial, per l'amistat que tenia amb Juan José Folchi i perquè era el propietari de les empreses que formaven el grup Ibusa. De fet, Bueno, segons l'escrit judicial, va demanar ajuda a Folchi per eludir una inspecció fiscal d'una condonació d'un deute de 90 milions d'euros que volien ocultar a Hisenda.

stats