CAMPANYA XENÒFOBA
Crònica 11/04/2012

Molest amb els immigrants irregulars? Denuncia el teu veí

Els partits xenòfobs de Bèlgica i Holanda han iniciat una campanya contra els immigrants irregulars o els legals que "molesten". A través de dues webs, conviden els ciutadans a denunciar els seus veïns.

Laia Forès
3 min
El primer ministre holandès, Mark Rutt, conversa amb Geert Wilders, el líder del Partit per la Llibertat, conegut pel seu populisme i les seves idees xenòfobes.

BRUSSEL·LESL'extrema dreta de Bèlgica i Holanda ja fa temps que ha decidit abanderar la lluita contra els immigrants -encara que siguin legals- sense cap mena de pudor ni de contenció verbal o moral, però ara han fet un pas més. Els dos principals partits xenòfobs del Benelux, el flamenc Interès Flamenc (VB) i l'holandès Partit per la Llibertat (PVV) de Geert Wilders, han creat dues pàgines web per recollir denúncies dels ciutadans autòctons contra immigrants que provoquin "molèsties", que treballin en negre o que cometin delictes. Els dos partits, que tradicionalment tenen en el seu punt de mira els musulmans, conviden a denunciar els seus veïns nouvinguts, fins i tot els europeus.

La iniciativa més nova la va presentar ahir el líder del VB, Filip Dewinter, un partit que passa per hores baixes després d'haver aconseguit fa cinc anys augmentar la seva popularitat. La web del partit flamenc, Meldpuntillegaliteit.be, vol convertir-se en un "llibre negre" de la immigració irregular que reculli les denúncies dels belgues contra immigrants sense papers que "abusin" de la seguretat social o que treballin sense contracte laboral. "El govern vol minimitzar els problemes i les molèsties que causen els immigrants i amagar-ho sota la catifa -assegura Dewinter-. Per això volem recollir-ne proves". El partit xenòfob es compromet a traslladar a la policia alguns dels casos denunciats. Segons el Centre de Lluita contra el Racisme de Bèlgica, la web recorda el que van fer els nazis a Alemanya als anys 30.

La web belga està inspirada en la que va obrir fa poques setmanes el polític populista holandès Geert Wilders per recollir les queixes ciutadanes contra els immigrants que viuen a Holanda, poc més d'un 11% de la població. "¿Ha perdut la seva feina per culpa d'un polonès, un búlgar o qualsevol altre centreeuropeu o de l'Est?", pregunta als holandesos a la web Meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl. Segons Wilders, els immigrants procedents de països com Polònia i Bulgària són més de 200.000, molts d'ells establerts al país gràcies a l'aixecament de les restriccions laborals als socis de l'Est. "Aquesta migració laboral massiva comporta molèsties, contaminació i problemes d'ocupació i d'habitatge", assegura.

Durant les primeres setmanes de funcionament, la bústia ha rebut més de 50.000 denúncies, segons els seus responsables. La web ja ha rebut les queixes formals dels països del centre i de l'est d'Europa -els ambaixadors a Holanda van enviar una carta conjunta al govern del país- i la condemna de la Unió Europea. La comissària de Drets Fonamentals, Viviane Reding, ha qualificat la iniciativa de "convocatòria oberta a la intolerància". També l'Eurocambra ha condemnat la pàgina web, que considera que va en contra dels "drets fonamentals" dels ciutadans europeus. Tanmateix, Brussel·les assegura que no hi pot fer res i que correspon a les autoritats de cada país decidir si les webs violen la llei i s'han de tancar.

Absolt per racisme

Wilders és un xenòfob convençut. L'any passat va ser absolt d'incitació a l'odi contra els musulmans després de comparar l'Alcorà amb el Mein Kampf d'Adolf Hitler. Emparant-se en la llibertat d'expressió, sempre ha defensat que "l'islam no és una religió sinó una ideologia", una idea que va reflectir en seu documental antiislàmic Fitna . En els últims anys, Wilders ha guanyat un enorme suport social. En les eleccions del 2010, el PVV va ser la tercera força més votada. No forma part del govern del país, una coalició de liberals i conservadors que governa en minoria, però l'executiu de Mark Rutte depèn de Wilders per aprovar qualsevol iniciativa.

stats