MÚSICA
Cultura 17/02/2012

Anna Roig s'atreveix amb la literatura

Anna Roig eixampla l'univers de les seves cançons amb la publicació del seu primer llibre il·lustrat. La cantant de Sant Sadurní d'Anoia actua avui amb L'ombre de ton chien a l'Atrium de Viladecans.

Xavier Cervantes
2 min

BARCELONA.L'ofici d'Anna Roig és fer cançons. "Jo no sóc escriptora", diu sense perdre el somriure. Tot i així, la noia que rima camions amb petons al disc Bigoti vermell acaba de publicar el seu primer llibre, Tan de veritat com les coses que penso, les coses que m'invento i les coses que he somiat, editat per Columna. Amb un títol tan llarg, és normal que se l'identifiqui com el llibre de l'Anna Roig , encara que per fer justícia cal afegir que comparteix autoria amb Clara-Tanit Arqué, responsable de les il·lustracions en blanc i negre.

Roig no havia pensat mai escriure un llibre. De fet, la idea inicial no va ser seva sinó d'Ester Pujol, l'editora de La Campana. "Després de guanyar el premi Cerverí 2009 a la millor lletra de cançó per Corro sota la pluja , l'Ester em va trucar per demanar-me si a part de cançons jo escrivia altres coses, perquè ella pensava que estaria bé que publiqués un llibre", explica Roig, que al principi no ho va veure gens clar. Més tard va tenir una idea que li va venir "molt de gust": recuperar els textos que escrivia però que no acabaven en cap cançó. El resultat, segons Roig, és un recull de "textos que volien ser cançons i no han arribat a ser-ho, coses escrites per al llibre i d'altres que tenen a veure amb les cançons".

En alguns casos, el que ha escrit és el relat en català del que canta en francès, com ara el conte dedicat a la noia de Vendeuse de rires . "En el procés de fer les cançons hi ha fragments que queden fora de la lletra, i ara he pogut recuperar-los per construir un relat, com el que he fet sobre aquesta venedora de riures", diu Roig. També hi un cas especial: un text que s'ha transformat en una cançó, fins ara inèdita, i que s'inclou en el CD que acompanya el llibre.

Llibre il·lustrat per a adults

El format de Tan de veritat... és tan difícil de classificar com fàcil d'entendre si es coneix l'univers de les cançons dels dos discos de L'ombre de ton chien . "No és prosa, no és poesia; ni és una novel·la, ni un còmic. És un recull de textos, alguns en prosa i altres en vers, amb il·lustracions. No és fàcil classificar-lo perquè les llibreries no saben on posar-lo: és un llibre il·lustrat però el contingut no és infantil, encara que el seu imaginari pugui semblar infantil, com passa amb les nostres cançons", explica Roig.

Potser resulta més fàcil comparar-lo amb altres obres similars en la presentació, com ara La trista mort del noi ostra de Tim Burton, Brodats de Marjane Satrapi i, sobretot, Vies à la ligne del francès Soluto, que combina retrats literaris amb il·lustracions en blanc i negre. "Vaig estar investigant a la recerca de llibres il·lustrats per a adults que no fossin còmics -recorda-, però costava trobar-ne. Vaig tenir més sort a França, i em va agradar molt Vies à la ligne ". Identificat el model, calia adaptar-lo al contingut, i aquí és on Roig i Arqué han treballat intensament. "Ens coneixem des que teníem tres anys", diu Roig, així que la complicitat era fàcil.

La nova faceta literària d'Anna Roig no afecta la seva activitat musical amb L'ombre de ton chien. Avui actua al teatre Atrium de Viladecans dins la programació del Festival BarnaSants.

stats