Cultura 13/09/2013

Apareix el Miró extraviat

L'obra de l'artista estava en mans d'un transportista mallorquí que esperava que algú la reclamés

Cristina Ros
4 min

Palma.La recuperació de la maqueta original de les estampes XVIII i XIX de la sèrie Gaudí , pintada per Joan Miró el 1975, no aclareix de moment els fets succeïts entre que a la Fundació Pilar i Joan Miró es va detectar l'absència de l'obra, a finals del 2011, i la denúncia de la desaparició, divendres passat, gairebé dos anys després.

L'obra de Miró, pintada a dues cares i emmarcada, es va recuperar en perfecte estat de conservació, abans-d'ahir, a la seu de l'empresa mallorquina Balears Art i Llar, especialitzada en el transport d'obres d'art, on es guardava a l'espera que algú la reclamés. Després de ser traslladada a les dependències policials, un tècnic de la Fundació Pilar i Joan Miró la va identificar i va certificar el seu estat, segons va explicar ahir en roda de premsa el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma i president de la Fundació, Fernando Gilet.

Investigació oberta

Els responsables policials del cas van fer saber que "en aquests moments continuen les tasques d'investigació, igual que hi ha un procés judicial obert amb motiu de la denúncia presentada la setmana passada". El cap policial afirma que aquest dimecres l'Ajuntament de Palma va informar la Policia Nacional que "s'havia trobat l'obra de Miró en un departament d'una empresa de transports". "Ens hi vam desplaçar, vam comprovar que es tractava de l'obra que es buscava, i fins aquí arriba el relat dels fets, que estan s ub iudice i per això és a l'autoritat judicial a qui hem d'informar fins que el cas s'aclareixi del tot", va dir el cap de la Policia, Antonio Suárez.

Mentre s'assegurava que la tasca policial i el procés judicial hauran d'investigar tots els fets i per quines mans va poder passar l'obra extraviada, el president de la Fundació Pilar i Joan Miró va anunciar que l'entitat "crearà una comissió per fer una investigació interna a la Miró, per depurar responsabilitats i revisar els protocols de seguretat, de registre de les obres i altres aspectes del funcionament del centre. A més, també s'haurà de revisar exhaustivament la col·lecció", va dir.

La maqueta de la sèrie de gravats que du el nom de Gaudí , una obra que no està signada ni datada, apareix al registre d'entrades a la Fundació Pilar i Joan Miró del mes d'octubre del 2010, després d'haver estat cedida per a una exposició a Sant Sebastià. L'absència de l'obra es va detectar durant l'últim trimestre del 2011, quan responsables de la col·lecció de la Miró preparaven una nova exposició que s'havia de fer a principis del 2012. Ahir no es va poder saber per què la cap de col·leccions, Maria Lluïsa Lax, no ho va denunciar en aquell moment, tenint en compte que la Fundació vivia un buit de direcció i ella n'era la responsable.

Tampoc s'ha pogut aclarir per què Elvira Cámara, que va ser informada de la desaparició al cap de pocs dies d'assumir la direcció de la Fundació, el gener del 2012, no va denunciar els fets fins fa poc més d'una setmana, i ho va callar durant disset mesos. Només passat aquest temps Cámara en va informar el president de l'entitat, el regidor Fernando Gilet, i es va fer pública la pèrdua.

A la vegada, encara no hi ha resposta de per què durant els gairebé dos anys en què la nova directora i els responsables de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró sabien que l'obra no hi era no van dir-ne res a les empreses de transport amb les quals treballa habitualment el centre, entre les quals hi ha Balears Art i Llar. L'obra havia arribat a aquesta empresa dins d'una de les nombroses caixes que retornen els clients perquè siguin reutilitzades.

El fet de no haver-ho buscat a Balears Art i Llar es fa encara més estrany pel fet que el president de la Fundació, Fernando Gilet, va assegurar ahir que tenien constància que aquesta empresa s'havia encarregat del transport de les obres per a l'exposició a Sant Sebastià. Aquest punt va ser desmentit a l'ARA Balears, ahir al vespre, per Xim Quesada, propietari de Balears Art i Llar, que va assegurar que ells no van treballar per a aquesta exposició.

Quesada assegura que els responsables de la fundació mallorquina mai no es van posar en contacte amb ell per preguntar per l'obra extraviada. "Jo només puc dir que, tot just saber de qui era el Miró, el vaig tornar", va afirmar.

El regidor, que ahir va descartar que "qui l'ha trobada i l'ha tornada" tingui cap responsabilitat, en referència al transportista, va assegurar que "es farà tot el possible per saber què ha passat" entre el moment de la desaparició i el de la troballa.

Dimissió a l'espera

S'ha de recordar que, divendres passat, la directora de la Fundació Pilar i Joan Miró, Elvira Cámara, tècnica per oposició del Cos Nacional de Museus, va assumir la seva responsabilitat sobre l'ocultació dels fets durant més d'un any i mig, i va presentar la dimissió a l'òrgan de govern de la Fundació. El president de la Miró, Fernando Gilet, no va poder afirmar ahir si la comissió de govern acceptarà o no la dimissió de la directora. "És un dels punts de l'ordre del dia de la reunió", va dir.

stats