MÚSICA

Ara Malikian juga la carta de l'humor simfònic

El violinista estrena un espectacle amb la Simfònica del Vallès al Palau de la Música

Diu Ara Malikian que li agradaria acabar el concert de diumenge al Palau de la Música tocant al carrer amb els músics de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) envoltats pel públic. No ho farà, però en la mirada d'aquest violinista libanès d'origen armeni es nota que la idea fa temps que li volta pel cap. Temps al temps. De moment, l'espectacle Malikianini, simfònic ara! només es podrà veure sota cobert. L'estrena serà demà al Palau de la Música, en doble sessió, a les 10.30 h i a les 12 h, i dins del cicle de concerts familiars.

"No ens riem de la música clàssica, sinó que riem amb la música clàssica", diu Malikian per explicar l'essència d'un espectacle que és alhora simfonisme humorístic i humor simfònic. Tot plegat està pensat per arribar a joves d'entre 12 i 18 anys, però sense excloure altres públics. Es tracta de demostrar que "no cal ser un expert per gaudir de la música clàssica" i de recordar que fins i tot els compositors més solemnes han escrit partitures tocades per l'humor.

El precedent conceptual de Malikianini, simfònic ara! és PaGAGnini, un espectacle que també va produir la companyia madrilenya de teatre gestual Yllana. A PaGAGnini Malikian dirigia un quartet esbojarrat que des del 2007 ha fet un miler de representacions arreu del món utilitzant l'humor per trencar barreres. El director del Palau de la Música, Joan Oller, va pensar a passar aquella idea a format simfònic i desenvolupar-la des del Servei Educatiu del Palau "combinant el vessant lúdic amb l'educatiu". "Vam parlar amb l'Ara i l'equip d'Yllana, i ells ja estaven treballant en aquesta línia", recorda Oller. "Estem experimentant, innovant, buscant còmplices en la frontera", diu Oller, que per frontera entén aquell territori on els protocols convencionals de la música clàssica són menys rígids.

Músics, actors i un 'bailaor'

L'espectacle és un treball conjunt que aprofita l'experiència de PaGAGnini. Malikian i l'OSV hi posen la música. Juan Francisco Ramos, d'Yllana, és el responsable de la direcció escènica i també fa d'actor: interpreta el paper d'un director d'orquestra. L'equip el completa el percussionista i bailaor Chus Castro i el trombonista Roberto Pacheco, que també assumeixen rols escènics. Tothom treballa, i sobretot es mou, a partir d'obres de Rossini, Mozart, Liszt, Sarasate i Bach, entre d'altres, i una veu en off lliga les diferents peces parodiant "la solemnitat dels locutors de les ràdios de música clàssica", diu Malikian, que tanmateix considera que el tractament humorístic no comporta cap relaxament en el rigor interpretatiu. "De fet, m'hi esforço per fer millor la interpretació, per als nens", reconeix.

Tot i que l'estrena de l'espectacle serà diumenge, avui se'n podrà veure un tast en el concert que Malikian farà, també amb l'OSV, dins del cicle Simfònics al Palau.

Més continguts de