LES ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 03/06/2011

Arriba el 'blockbuster' retro

Xavi Serra
2 min
Arriba el 'blockbuster' retro

El blockbuster estiuenc és una espècie fílmica rara i imprevisible, tan susceptible de mutar i adaptar-se a l'hàbitat cinematogràfic com els protagonistes d' X-men: Primera generació , l'últim intent de reflotar la franquícia dels superherois mutants que va començar amb X-men el 2000. Ara, la història es trasllada als 60 per contemplar la formació d'aquest grup de marginats i l'origen de les seves aliances i antagonismes. Aquest salt en el temps és tradueix, visualment, en un cop de timó cap a una estètica sixties a mig camí entre les pel·lícules d'espies de James Bond i el revisionisme pop d' Austin Powers , i una trama que en tot moment es confon amb la crisi dels míssils cubans. X-men o Mad X-men ?

Més superherois d'època. El Capità Amèrica arribarà a la gran pantalla aquest estiu en un film homònim que, a diferència de la majoria d'adaptacions que hem vist últimament, fuig d'actualitzar el personatge i respecta el mite original, és a dir, que el personatge és el resultat d'un fallit experiment militar per crear un exercit de supersoldats per lluitar contra els nazis durant la Segona Guerra Mundial. Com fer tolerable en ple segle XXI un forçut vestit amb la bandera nord-americana? Esclar, enfrontant-lo a Hitler, un tipus que, excepte Lars von Trier, no genera gaire adhesions.

Més pròxim en el temps és l'esperit nostàlgic de Super 8 , un projecte que reuneix dos dels tòtems més més importants del cinema d'evasió contemporani: J.J. Abrams i Steven Spielberg, director i productor de la cinta, respectivament. Això no és tot, el film vol homenatjar descaradament l'esperit dels primers títols d'Spielberg: la innocència d' E.T. , la fascinació d' Encontres a la tercera fase ... La història d'un grup de marrecs d'un poblet nord-americà que a finals dels 70 enregistren accidentalment amb la seva càmera un monstre que s'allibera d'un comboi militar evoca inequívocament un temps en què els blockbusters tenien ànima i cor -no tan sols testosterona i sucre- i el logo d'Amblin garantia hora i mitja de pura felicitat.

Àlien: desenfunda

Tanmateix, la moda retro no li escau igual de bé a tots els gèneres. Els espectadors que el novembre passat van veure el primer tràiler de Cowboys & aliens no se'l van prendre seriosament. Tot i estar avalat de nou per la producció d'Spielberg i comptar amb actors com Harrison Ford i Daniel Craig, la imatge d'un pistoler lluitant contra una nau espacial enmig d'un poblet del far west va provocar una allau de rialles entre el públic. Western i ciència-ficció? No és cap desgavell. Films recents com Serenity (Joss Whedon) no són altra cosa que westerns disfressats i l' Star Wars original ja passava "fa molt de temps, en una galàxia molt, molt llunyana".

stats