SÓNAR 2011
Cultura 16/06/2011

Avantguarda, espectacle i festa al Sónar 2011

El Sónar engega una 18a edició que reuneix els pioners The Human League, els nous xous de M.I.A. i Magnetic Man, l'artista audiovisual Chris Cunningham i les noves estrelles Janelle Monáe i Katy B.

Marta Salicrú
3 min
Música per a les masses 01. La carpa SonarDôme,  que cobreix la plaça dels Àngels, al Sónar 2010 02. The Human League. 03. Janelle Monáe. 04. M.I.A.

Barcelona.El Sónar, el Festival de Música Avançada i Art Multimèdia, arrenca avui amb un cartell amb els ingredients que l'han convertit en un dels esdeveniments musicals més influents del planeta i una de les empreses catalanes de més èxit: electrònica experimental i avantguarda, espectacle i música de ball per a les masses repartits entre el centre de Barcelona de dia i la Fira Gran Via de l'Hospitalet de nit.

Tot i preveure una assistència d'entre 70.000 i 75.000 persones en els tres dies que dura, el sostre que el mateix festival es va marcar ja fa una dècada, el Sónar continua considerant-se als marges. "Tenim un espai per al mainstream , però el gruix de la programació és underground ", afirma Ricard Robles, codirector del Sónar amb Enric Palau i Sergi Caballero.

Descobrir talent

Per Palau, que la majoria de la programació sigui una descoberta és el que el públic espera del Sónar. "Està passant una cosa al món dels festivals europeus: n'hi ha molts que tenen els mateixos artistes". Però el Sónar fa la seva: "Sempre hem buscat descobrir talent", afirma Caballero. "Nosaltres, a més, hem fet de trampolí de molts artistes", continua Palau. "Fa dos anys, per exemple, vam tenir Omar Souleyman i ara és una estrella mundial. Està actuant a Glastonbury. Són coses que passen al Sónar. Disposem les coses de tal manera perquè passi això. Hi ha festivals que tenen molt pocs anys de vida i que ja repeteixen artistes. Fins a tres vegades seguides el mateix. I has d'anar a buscar coses noves".

L'aparador de nous talents i de noves escenes és una de les constants de la programació del Sónar, que aquest any vol descobrir els nous herois del dubstep i el house del Regne Unit, entre d'altres. Però el Festival de Música Avançada, que celebrarà la segona edició bessona simultània a Galícia, té enguany altres fils conductors, com el fet de reunir artistes dels cinc continents i de 22 països diferents, entre ells Sud-àfrica (Die Antwoord, Shangaan Electro), Rússia (Mujuice) i Romania (Cosmin TRG).

El Sónar 2011 també comptarà amb una nodrida representació d'artistes nord-americans, com James Murphy, que un cop tancat LCD Soundsystem exercirà de DJ, l'ex-Battles Tyondai Braxton i Toro y Moi. Però també catalans, com Astrud amb el Col·lectiu Brossa, l'Orquestra de Portàtils de l'Esmuc o el duo Downliners Sekt. Els deu noms imprescindibles entre els 125 artistes del Sónar, però, són aquests.

M.I.A.

Divendres 17. Sónar de Nit

La diva de l' underground londinenc ja va presentar a Barcelona Maya (2010), una altra mostra de la seva capacitat per mesclar electrònica, hip-hop, pop i world music . Però ara torna per estrenar espectacle, amb nous visuals i ballarins.

The Human League

Divendres 17. Sónar de Nit

El trio de Sheffield, pioners del pop amb sintetitzadors, repassaran el seu ampli catàleg d'èxits i presentaran nou àlbum, Credo (2011), amb un xou espectacular i amb classe.

Janelle Monáe

Dissabte 18. Sónar de Nit

Va deixar amb la boca oberta tots els que van ser al seu debut a Barcelona al febrer. És la diva de la música negra més eclèctica i el seu xou explosiu inclou estranyes performances .

Aphex Twin

Divendres 17. Sónar de Nit

Un dels noms claus de l'electrònica de ball defensarà els seus clàssics amb un muntatge espectacular, amb làsers i termografies del públic.

Cut Copy

Divendres 17. Sónar de Nit

El quartet synthpop australià presenta Zonoscope (2011), una nova col·lecció que mescla himnes per a la pista de ball i indie pop .

Chris Cunningham Dissabte 18. Sónar de Nit

L'artista audiovisual britànic és un nom clau en el món del videoclip, amb obres mestres per a Aphex Twin i Björk. El xou al Sónar serà el quart de la nova gira.

Magnetic Man

Dissabte 18. Sónar de Nit

Tres productors essencials de l'escena dubstep que han aconseguit acostar aquest estil amb denominació d'origen britànica encara relativament nou al gran públic.

Four Tet

Divendres 17. Sónar de Dia

A cavall entre l'electrònica detallista de dormitori i la de la pista de ball, el directe del britànic Kieran Hebden és el plat fort del Sónar de Dia.

Katy B

Divendres 17. Sónar de Dia i Sónar de Nit

Li diuen la reina del dubstep , però la jove britànica ha irromput a les llistes de vendes del seu país amb una desacomplexada col·lecció de temes ballables que alternen el house , el R&B i el pop. Regnarà al Sónar.

Noto/Sakamoto

Diumenge 19. Teatre Grec

L'electrònica de l'alemany Alva Noto abraça el piano del compositor japonès Ryuichi Sakamoto en un concert que serveix de pont entre el Sónar i el festival Grec. Defensen l'àlbum en comú Summvs (2011).

stats