EQUIPAMENTS CULTURALS
Cultura 19/10/2011

Barcelona replanteja les fàbriques de creació

Barcelona replantejarà a fons les fàbriques de creació que es van convertir en un dels projectes estrella de l'últim mandat socialista. La primera víctima serà l'Oliva Artés, que queda ajornada sine die .

Albert Balanzà
2 min
Barcelona replanteja les fàbriques de creació

Barcelona."Volem repensar molt els nostres projectes en espais com la Fabra i Coats, Can Saladrigas i Can Ricart, on s'ha d'ubicar la Casa de les Llengües". Amb aquesta tirallonga d'exemples i després de donar per "ajornada sense data" la segona fase de construcció i adequació de la fàbrica Oliva Artés com a museu, el cinquè tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, va dibuixar la crua realitat que els espera a les fàbriques de creació del Poblenou com a conseqüència de la priorització de les inversions municipals que, en temps de crisi, preveu el nou equip de govern.

Ciurana va oferir aquesta conclusió en un debat viu amb l'anterior delegat de Cultura, Jordi Martí, en el qual sobretot els dos representants de CiU i PSC van polemitzar sobre el futur de la seu del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) a la fàbrica Oliva Artés, on hi ha el projecte d'instal·lar-hi la col·lecció contemporània de la ciutat. Ciurana va anunciar que dimarts de la setmana que ve començaran les obres de desamiantització de l'espai, que implica consolidar parets i sostres i que tenen un cost d'1,5 milions d'euros. Ara bé, dit això, el tinent d'alcalde va precisar que la segona fase d'aquestes obres, que té a veure amb l'adequació i la museïtzació, i que costa 10 milions d'euros, "no és avui una prioritat" per a l'Ajuntament i que, com a tal, queda "ajornada". Responent a la pregunta del grup municipal del PSC sobre el calendari d'obres i la data perquè l'equipament obri portes al públic, Ciurana va dir que "no hi ha una data" per culminar aquest procés.

L'Ajuntament de Barcelona no tanca la porta a aquests projectes en el pla d'inversions 2011-2015, però l'Institut de Cultura es mostra més partidari de mantenir les fàbriques de creació que ja s'han engegat, com l'Hangar, La Central del Circ o La Seca, i d'apostar per la finalització del gran projecte del Mercat del Born abans d'abordar la resta, per als quals no descarta obrir-se a la participació privada o buscar una despesa inferior. Amb la Fabra i Coats, segons fonts municipals, la idea és mantenir els espais oberts existents a la nau central i fer el mateix a Can Saladrigas, on hi ha actius serveis socials a la planta baixa. L'Ajuntament s'està replantejant la participació en la Casa de les Llengües de Can Ricart, un projecte del qual la Generalitat s'ha retirat.

El Canòdrom, en sis mesos

La comissió de cultura, aquest cop per unanimitat, també va dibuixar el futur del Canòdrom de Sant Andreu com un espai "que pugui incloure el centre d'art" que es va perfilar en el mandat passat amb el nomenament de Moritz Küng com a director. L'espai encara està pendent de la finalització de les obres, i fins i tot de la definició final de la instal·lació. Ara, en mans del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), el singular edifici del Canòdrom, tal com es va aprovar ahir, ha de finalitzar les obres en sis mesos amb 700.000 euros que sufragarà l'Ajuntament (a banda del milió que ja hi ha posat la Generalitat). Serà el Macba qui finalment decideixi si allà s'hi instal·la un centre d'art o qualsevol altra dependència vinculada al museu.

stats