POLÈMICA TEATRAL
Cultura 11/03/2011

E-Cristians pretén censurar una obra abans que s'estreni

El TNC estrenarà el 24 de març l'obra Gang bang (Obert fins a l'hora de l'Àngelus) , un espectacle que se situa en un local d'oci gai durant la visita del Papa. E-Cristians ho troba ofensiu i en demana la retirada.

Laura Serra
3 min
Joves dramaturgs al tnc El teatre públic promou la dramatúrgia contemporània catalana a través del programa T6, En què s'inscriu Gang bang (Obert fins a l'hora de l'Àngelus) Del dramaturg i director Josep M. Miró.

Barcelona.La xarxa en va plena i les entitats ultrareligioses i els mitjans de dretes han posat el crit al cel. El Teatre Nacional de Catalunya estrenarà d'aquí quinze dies l'espectacle Gang bang (Obert fins a l'hora de l'Àngelus) , un muntatge que se situa al cap de setmana de la visita del papa Benet XVI a la Sagrada Família i explica com això fa augmentar la venda de tot tipus de marxandatge, alimenta el sector de la restauració i, alhora, incrementa la clientela a un local d'oci nocturn gai on s'hi practica sexe. Just aquella nit hi ha una bacanal - gang bang és un terme que defineix una orgia entre un home o una dona i diversos homes a la vegada-. Els protagonistes de l'obra són alguns dels parroquians del local, una catequista drogada que hi cau per accident, un home que busca el seu fill i un jove que vol perdre la virginitat. Aquests detalls, sens dubte morbosos i d'alt voltatge sexual, però concisos i enunciatius, són tot el que se sap de l'obra des que el director del TNC, Sergi Belbel, va presentar la temporada al setembre.

Carta a Mascarell

Ningú ha vist Gang bang , però amb la sinopsi ja n'hi ha hagut prou per motivar una campanya de cartes a través d'internet liderada per l'entitat E-cristians en què es demana al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que retiri preventivament el muntatge de la cartellera perquè "constitueix una ofensa greu i oportunista als catòlics. És també més enllà d'això una manifestació de mal gust". El president d'E-Cristians, Josep Miró i Ardèvol, fins i tot va afirmar a Europa Press que estudiaran querellar-se contra el TNC, escandalitzat perquè aquest espectacle es finança amb diners públics. La portaveu del PP a la comissió de cultura del Parlament, Alícia Alegret, també va dir que "és una provocació" i que "amb diners públics s'atempta contra un personatge com el Papa".

Gang bang , escrit i dirigit per Josep M. Miró i Coromina, és un dels tres muntatges programats per a aquesta temporada dins el projecte T6, una de les perles de la corona del TNC que promou la dramatúrgia catalana. Quan Sergi Belbel va anunciar el muntatge ja va apuntar que podria ser polèmic, però no esperava la reacció sulfurada de les plataformes catòliques. El TNC no ha volgut pronunciar-se públicament per no atiar la polèmica, tot i que es reserven els cartutxos per a la presentació del muntatge quatre dies abans de l'estrena, el dia 24 de març. Malgrat tot, refermen el compromís del TNC amb la llibertat dels autors del T6 i posen en relleu que ningú no ha vist l'obra.

Igualment, Josep M. Miró (també autor de Com si entrés en una pàtria , espectacle inaugural de l'any Maragall, i de La gran nit de Lurdes G. , entre altres obres premiades) es vol desmarcar de la polèmica: "Jo penso que hi ha llibertat creativa", diu, i troba lícit que els diners públics es destinin a finançar un teatre lliure que ofereixi mirades diverses. "Si algú defensés les conviccions catòliques tindria la mateixa llibertat de fer-ho", assegura. "L'espectacle parla de la crisi de valors en una societat que està amarada de la moral catòlica. Gang bang retrata un món en crisi, no és un atac frontal a l'església catòlica". De moment, com que legalment és difícil que fructifiqui una querella, la campanya cristiana només pot servir a Gang bang i al TNC de publicitat.

stats