Publicitat
Publicitat

MÚSICA

Els germans Muñoz presenten avui en directe el disc 'Estopa 2.0'

Els Estopa volen golejar al Sant Jordi

Els germans José i David Muñoz actuen aquesta nit al Palau Sant Jordi de Barcelona, amb 17.000 entrades venudes. Hi presentaran un nou espectacle basat en l'últim disc, Estopa 2.0.

La tardor del 1999 la discogràfica BMG feia arribar a alguns periodistes musicals una gravació amb unes cançons d'un grup anomenat Estopa. Els demanava l'opinió sobre les possibilitats de dos nois de Cornellà amants de la rumba i Extremoduro. Algú a BMG necessitava confirmar el potencial de cançons com La raja de tu falda , El del medio de Los Chicho s o Como Camarón .

Gairebé tretze anys després, els germans José i David Muñoz, que semblen els cosins trapelles d'Andrés Iniesta, omplen el Palau Sant Jordi si fa no fa amb els mateixos arguments: una combinació de músiques i filosofies de carrer que molts han imitat després. És cert que han canviat moltes coses, però mantenen un perfil inconfusible que els ha dut a vendre quatre milions de discos. Han cantat amb Serrat i Ana Belén. Shakira visita l'estudi de gravació que tenen els Muñoz a Sant Feliu de Llobregat. I ells continuen vestint i movent-se com si res.

Fidelitat

Els Estopa són fidels a quatre coses i les defensen fins on calgui. En les entrevistes de promoció del primer disc, ja parlaven de Joaquín Sabina i de Los Chichos. No coneixien Gato Pérez, però preguntaven i demanaven noms de discos i referències. I obrien els ulls plens d'excitació quan recordaven que en la gravació d'aquell primer disc hi havia col·laborat un músic de Cicatriz.

Després va venir l'èxit, i els cops de cap de tots aquells que no van ser prou llestos per veure l'evidència, que rock i rumba poden tenir una àmplia sortida comercial sempre que no transmeti impostura. Quan va aparèixer el segon àlbum, Destrangis (2001), els Estopa van descobrir la diferència entre dedicar una vida a fer un disc i haver-lo d'escriure a l'autobús entre concert i concert. El risc principal és perdre el contacte amb la realitat que els va fer com són.

Quan el 21 de novembre del 2011 es va publicar Estopa 2.0 , els germans Muñoz van deixar molt clar el que pretenien. Volien tornar a l'esperit del principi. No es tractava tant de recuperar el so o el to de les cançons com de dedicar-hi el temps que calgués. El 2.0 del títol, diuen els Muñoz, fa referència a aquest retorn als orígens per tornar a començar.

Més continguts de