NOVETAT EDITORIAL
Cultura 15/01/2012

Eva Braun, la gran amant de Hitler

Eva Braun. Una vida con Hitler (Debate) repassa la relació entre el Führer del Tercer Reich i una jove petitburgesa de Munic. Heike B. Görtemaker desenterra una història d'amor fantasmagòrica.

Jordi Nopca
3 min
D'ASSISTENT DE FOTÒGRAF A ESPOSA DEL FÜHRER
 Eva Braun va trobar feina als 17 anys a l'estudi fotogràfic de Heinrich Hoffmann. Va ser a partir d'aquesta experiència que va conèixer un dels clients de l'estudi, Adolf Hitler, amb el qual mantindria una relació poc clara i quasi secreta des del 1932 i fins al 30 d'abril del 1945, dia en què el Führeri ella es van suïcidar al búnquer de Berlín.

BARCELONA"Eva Braun i Adolf Hitler van estar units per una relació que va durar més de catorze anys, i que no acabaria fins al suïcidi conjunt de tots dos", escriu la historiadora alemanya Heike B. Görtemaker en la introducció del seu últim assaig, que tot just acaba d'arribar a les llibreries, tres setmanes abans del centenari del naixement de la gran amant del Führer.

Braun i Hitler es van conèixer a l'estudi fotogràfic que Heinrich Hoffmann tenia a Munic. Ella hi havia entrat a treballar l'any 1929 amb només 17 anys. La seva feina era "rere el mostrador", si bé les informacions "sobre el que hi feia eren contradictòries": o bé feia d'aprenent al laboratori o simplement s'encarregava de vendre pel·lícules fotogràfiques. El cas és que un dia d'octubre del 1929 Adolf Hitler va entrar a l'estudi. Hoffmann el va presentar amb el sobrenom de Herr Wolf [senyor llop] i li va demanar que anés a comprar cervesa i embotits bavaresos per a tots tres en un restaurant pròxim. Quan Hitler se'n va haver anat, Hoffmann va explicar a la jove treballadora que l'home que havia conegut era, ras i curt, Adolf Hitler, llavors president del Partit Obrer Nacionalsocialista Alemany (NSDAP).

El futur Führer de l'Alemanya nazi (1933-1945) i responsable, juntament amb el cap militar de la Schutzstaffel , Heinrich Himmler, de la Solució Final, que acabaria de manera sistemàtica amb la vida de gairebé sis milions de jueus, l'any 1929 va començar a convidar Braun a sopar, al cinema i a fer excursions als afores de Munic. "Em permet portar-la a l'òpera, Fräulein Eva? Sempre estic envoltat d'homes, i puc apreciar perfectament la felicitat d'estar amb una dona", recull Görtemaker al llibre segons el testimoni d'una de les filles de Hoffmann, Henriette von Schirach.

Guanyar-se Hitler

Mentre Hitler omplia cerveseries per defensar els valors de la dreta nacionalsocialista, Eva Braun, que provenia d'una família petitburgesa de Munic i havia estudiat en un institut catòlic, s'esforçaria tímidament per intensificar el contacte amb un dels clients més estables i prometedors de Hoffmann. A poc a poc, i sempre de manera clandestina, Braun es convertiria en una de les cites nocturnes habituals del líder de l'NSDAP. L'any 1932, armada amb una pistola del seu pare, l'amant va provar de suïcidar-se, probablement suggestionada per les "absències freqüents" de Hitler, tal com apunta Görtemaker a l'assaig. El líder nacionalsocialista decidiria ocupar-se "de la pobra criatura", però la victòria a les eleccions del març del 1933 -i que freqüentés altres dones, com ara la baronessa Sigrid von Laffert- l'allunyarien progressivament de Braun, que el maig de l'any 1935 faria un segon intent d'acabar amb la seva vida.

"Realment volia morir, Eva Braun? Es tractava d'un acte de desesperació o d'una altra variant de xantatge suïcida?", es demana Görtemaker. Fos per la motivació que fos, l'acte de Braun va canviar "decisivament a favor seu les condicions de la relació amb Hitler": va passar d'amant secreta a dama de companyia visible. Li era permès participar en alguns actes oficials del partit al costat del Führer i vivia a la cort hitleriana, el Berghof d'Obersalzberg. Des del 1936, "Braun va ocupar una petita habitació a la primera planta de l'edifici principal, situada al costat del dormitori de Hitler".

Envoltada de "seguidors absolutament lleials", com Josef Goebbels, ministre de Propaganda; Albert Speer, arquitecte en cap i ministre d'Armament; i Martin Bormann, cap de la cancelleria del Tercer Reich i secretari d'Adolf Hitler, Braun es va trobar al rovell de l'ou del poder del Tercer Reich els anys previs a la Segona Guerra Mundial i durant el conflicte. Fins que va començar l'enfonsament. Primer va ser l'atemptat contra Hitler del juliol del 1944. L'estat de salut del Führer es va anar deteriorant durant els següents mesos: la dependència de Braun respecte a Hitler era tan intensa que fins i tot va arribar a fer testament el mes d'octubre, encara que només tenia 32 anys. Amb la guerra pràcticament perduda i a punt de perdre Berlín, Braun es va desplaçar fins al búnquer de la capital del Tercer Reich. Un dia després de casar-se, el 30 d'abril del 1945, el matrimoni es va suïcidar.

stats