ARTS DE CARRER
Cultura 26/06/2011

Fira Tàrrega, pista d'enlairament cap al món

Fira Tàrrega estrena nou director, Jordi Duran, i noves prioritats. La primera, la internacionalització de les companyies catalanes; la segona, el suport a la creació en un ventall de gèneres que s'amplia més.

Laura Serra
2 min
Més disciplines D'esquerra a dreta, el circ de Los Galindos, els clowns de La Industrial Teatrera i les escultures itinerants de Jordi Rocosa.

Barcelona.La paraula internacionalització -i mira que costa de dir sense embarbussar-se- es va repetir diverses vegades en la presentació del programa de la propera Fira Tàrrega, que tindrà lloc del 8 a l'11 de setembre. El nou director del certamen, Jordi Duran (des del 2003, tècnic de programació d'aquesta fira), va fixar el seu objectiu a intentar que Tàrrega "més que una plataforma per donar difusió durant quatre dies a uns grups, serveixi com a espai per produir espectacles en un mercat internacional". Això amb un pressupost -provinent de la Generalitat en un 60%- que és un 10% més baix que el de l'any passat, voreja els 1,3 milions.

Les dues fórmules que ho han de permetre són les coproduccions amb altres festivals i la participació en xarxes transnacionals com la Meridians, en què col·laboren nou festivals europeus per finançar quatre espectacles, un dels quals serà de la Reial Companyia de Teatre de Catalunya, El guia . L'altra bona notícia és el projecte Gravity , parit amb el festival anglès de Greenwich & Docklands: quatre companyies catalanes i quatre d'angleses exhibiran aquest cap de setmana vuit peces sobre un tema únic, la gravetat. El director de Fira Tàrrega espera que el viatge sigui tan fructífer que fins i tot les companyies Res de Res, Max Calaf i Circo Dux puguin participar als Jocs Olímpics del 2012.

A la caça dels programadors

L'espectacle de gran format dels veterans Los Galindos Entròpic , amb vint artistes de circ en un escenari de 40 metres de llarg i un funàmbul a 16 metres d'alçada, obrirà la fira. Els tres projectes que han apadrinat enguany en els Laboratoris de Creació són un espectacle de videocreació de Jordi Guim, un muntatge de dansa de La Veronal i la performance sensorial de la nova companyia Planeta 15 amb La bola d'or . A més, hi haurà una representació de tres espectacles llatinoamericans per atreure programadors de l'altra banda de l'Atlàntic. L'any passat, a Tàrrega, s'hi van trobar gairebé 800 professionals -la veritable força i sentit de la fira-, un 25% dels quals eren estrangers. Duran pensa gairebé més en ells i en com poden ajudar els creadors en temps de crisi, que no pas en el públic: "Volem estar més que mai amb el sector, 365 dies l'any", va afirmar.

El teatre de carrer continua sent l'espina dorsal del festival, amb projectes tan seductors i originals com les estrenes d'Efímer, Jordi Rocosa, La Industrial Teatrera, Circ Pànic i una mostra del més nou que ve d'Espanya i Europa, com el francès Jordi Galí, els italians Dadadang i els xilens Murmuyo y Metrayeta.

De tota manera, les ganes de seduir els programadors han provocat que es faci "un gir cap a la qualitat en els espectacles de sala", va dir Duran. Muntatges d'èxit ja vistos aquí, com el circ de l'Ateneu Popular de Nou Barris, Plecs , Sol Picó i Xirriquiteula Teatre, es vendran als gestors estrangers. El director va insistir que cal obrir el ventall de disciplines que acull la fira, defugint l'animació més clàssica, i que a la programació ja es nota la influència de les arts plàstiques, la performance i el teatre de text en diversos espectacles.

stats