POLÈMICA CINEMATOGRÀFICA
Cultura 18/09/2011

George Lucas torna a maquillar la saga de 'La guerra de les galàxies'

George Lucas ha reobert el debat sobre la integritat de les obres cinematogràfiques: acaba de treure per primer cop l'edició en Blu-ray de 'La guerra de les galàxies', però amb canvis i afegitons.

àlex Gutiérrez M.
2 min
George Lucas torna  a maquillar la saga de  'La guerra de les galàxies'

Barcelona. L'aparició de les sis pel·lícules de la saga Star Wars en Blu-ray ha suposat la possibilitat de veure-les per primer cop en alta definició. Però no tots els fans de la sèrie creada per George Lucas estan contents amb la notícia: les pel·lícules arriben amb un bon grapat de retocs digitals que han irritat els que esperaven veure les obres tal com es van passar en el seu moment al cinema. No és la primera vegada que Lucas -capitost de l'empresa d'efectes especials Industrial Light and Magic- remena aquests films. Ja el 1997 va aprofitar la reestrena en sales de la trilogia original per alterar amb ordinador unes quantes escenes. Entre la cinquantena llarga de canvis hi havia l'afegitó de més naus i explosions pirotècniques en alguna de les batalles espacials.

Posteriorment, el 2004, va editar en DVD una edició especial de les tres pel·lícules, a les quals hi havia aplicat una cinquantena de canvis i correccions.

En el cas dels presents Blu-rays, el canvi més criticat té a veure amb l'escena final d' El retorn del Jedi . Quan Darth Vader s'enfronta a l'emperador, ho feia sense articular paraula, només amb aquella respiració profunda i artificial que ha fet popular el personatge. En canvi, ara hi han afegit un sonoríssim "nooo!" que pretén afegir dramatisme a l'escena -l'emperador en aquell moment està fregint Luke Skywalker amb rajos- però que els fòrums de fans qualifiquen majoritàriament de ridícul.

També és significatiu el canvi al primer episodi de la saga, L'amenaça fantasma , en el qual el personatge de Yoda -que era un ninot amb trucatges- ha estat substituït del tot per una versió generada per ordinador. Altres canvis inclouen una porta nova de trinca per al palau de Jabba the Hutt (i un personatge nou creat digitalment que deambula de nit pel seu palau).

Els fans reclamen que s'editi una versió de la caixa amb les pel·lícules que inclogui també les versions originals de les pel·lícules. A Amazon.com, de les 1.157 ressenyes dels usuaris, 843 li atorguen una sola estrella, la puntuació més baixa disponible.

I l'any que ve, en 3D

Tot i així no tots els canvis són mal vistos. En els Blu-ray s'han corregit alguns defectes que s'arrossegaven d'anteriors edicions, com ara la de la mà d'un operari d'un dels titelles, que es veia furtivament. També s'ha igualat el color dels icònics sabres làser, que per deficiències en el negatiu original canviaven de pla a pla dins d'una mateixa escena. També s'ha resolt el problema de so que hi havia a l'episodi IV de la saga i que feia que els canals de so esquerre i dret apareguessin intercanviats durant un bon tros del film (de manera que quan una nau virava a l'esquerra, el so semblava dir que ho feia a la dreta).

Segons Lucas, ¿aquesta versió és l'estació final? Difícilment: en una entrevista del 2007 el director assegurava que estava treballant en la conversió de les pel·lícules en 3D. Si res no canvia, el primer títol ( La guerra de les galàxies ) arribarà a les sales l'any que ve.

stats