Ibercamera celebra 30 anys creant una orquestra

El cicle s'obre demà amb un concert al Palau de la Música

Són dies d'assajos al Conservatori del Liceu. La violinista alemanya Antje Weithaas, concertino-directora, prepara la Nit transfigurada de Schönberg amb els músics que l'acompanyaran demà al Palau de la Música. Sembla un assaig com qualsevol altre, però té una particularitat: és el primer cop que aquests vint-i-cinc músics toquen plegats.

La idea d'ajuntar-los i de convertir-los en l'Orquestra Da Camera és de la promotora Ibercamera, que enguany celebra la seva 30a temporada. "El nom de l'orquestra respon a un triple homenatge: al centenari de l'Associació Música da Camera, que va tenir com a directors Enric Granados i Pau Casals; a la vocació cambrística d'una generació de músics joves, i al públic d'Ibercamera", explica el director artístic d'Ibercamera, Víctor Medem. Per seleccionar els integrants d'aquesta orquestra de corda només calia convèncer una vintena de músics que treballen escampats per Europa, com ara Anna Puig, violista de la Mahler Chamber Orchestra.

"Tots els músics de l'orquestra som amics de diferents països, amb influències comunes i molta experiència en repertoris del Barroc al segle XXI", diu Jonathan Brown, violinista del Quartet Casals i conseller artístic d'una formació molt jove que també inclou els integrants del Quartet Gerhard i del Cuarteto Quiroga, entre d'altres. Segons Medem, "fa trenta anys no s'hauria pogut fer aquí una orquestra de corda de tan nivell".

'Nit transfigurada'

Durant l'assaig, Weithaas, fundadora de l'Arcanto Quartet, demana tendresa per interpretar Schönberg. La tria de la Nit transfigurada del compositor austríac respon a l'homenatge a l'Associació Música da Camera, que va convidar Schönberg a dirigir obres pròpies a Barcelona l'any 1925. La Nit transfigurada va néixer inspirada en el poema eròtic de Richard Dehmel com a obra per a sextet de corda el 1899, quan Schönberg encara no havia engegat la revolució atonalista, i el 1917 en va fer una versió per a orquestra de cambra, que és la que s'interpreta habitualment.

La peça de Schönberg tancarà el concert de demà Palau de la Música. La primera part del programa inclou la Petita serenata nocturna de Mozart, i dues obres de Bach: el Concert de Brandeburg núm 3, en sol major, BWV 1048 i el Concert per a violí i oboè, BWV 1060 , en què participarà José Luis García Vegara, oboè solista de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Frankfurt.

A més de l'Orquestra Da Camera, la promotora també impulsa el Cor Ibercamera, sota la direcció de Mireia Barrera i format per noranta veus del Cor Madrigal i de la Polifònica de Puig-reig, entre d'altres. Aquest Cor Ibercamera serà un dels protagonistes del concert del 28 de gener a L'Auditori, en què Rafael Frühbeck de Burgos dirigirà la Danish National Symphony Orchestra en la interpretació de la Novena de Beethoven.

De moment, tant l'Orquestra Da Camera com el Cor Ibercamera no tenen previstos més concerts, tot i que no es descarta la continuïtat.