DEBAT
Cultura 20/02/2014

Intel·lectuals i artistes en defensa de les ‘Honorables professions’

L.s.
2 min

BarcelonaHi havia una època en què pel Cercle Artístic de Sant Lluc hi passaven artistes de la talla de Joan Miró, Antoni Gaudí, Alexandre de Riquer, Torres Garcia, Eugeni d’Ors i Josep Pijoan, a l’antiga seu modernista dels Quatre Gats. Fundada el 1893, l’entitat va rebre l’any passat la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona. Emmirallant-se en aquell passat esplendorós, en què l’art era cosa sagrada i l’objectiu final era el foment de la cultura catalana entre els ciutadans, el Cercle inicia avui un nou cicle de debats intel·lectuals. Honorables professions vol acostar els noms propis que formen part de l’univers de la cultura i la societat civil al Palau Mercader.

Qui hi posarà la primera pedra seran dos gironins: el poeta, pintor i dramaturg Narcís Comadira compartirà tanda amb l’escriptor Josep Maria Fonalleras, aquest vespre, en un debat gratuït. La pregunta inicial és “Què té d’honorable una professió?” ¿És la professió la que és honorable o és la persona que l’exerceix amb excel·lència, i al llarg d’una vida de treball exemplar, qui la dota d’honorabilitat?

El programa inclou presentacions, col·loquis, sessions de poesia, audicions de música i debats el primer i el tercer dijous de mes. Els següents honorables del cicle seran Josep Cots, director de la salvada llibreria Documenta, que compartirà espai amb Valeria Vergalli, editora de Minúscula. Després vindrà un home d’escena, el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, que conversarà amb la psicòloga Maria Martínez. El debat ampliarà el seu radi cap a l’espai públic i l’urbanisme amb la participació de les arquitectes Itziar González i Carme Ribas. Finalment, pels volts de Sant Jordi, Josep Pons, director d’orquestra del Liceu, farà d’honorable amb Víctor Garcia de Gomar, director artístic adjunt del Palau de la Música Catalana.

stats