CENTENARI DE LA SECCIÓ FILOLÒGICA
Cultura 03/03/2011

L'ARA se suma a 'L'any de la paraula viva' de l'IEC

La Secció Filològica de l'IEC fa cent anys i convida la ciutadania i les institucions a participar-hi exercitant la vitalitat i la creativitat de la llengua. L'ARA s'afegeix a la iniciativa amb la secció DiccionAra.

Sílvia Marimon
2 min
L'Institut d'Estudis Catalans vol engrescar tot el país a crear noves paraules.

Barcelona.L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) encara ha de donar molta guerra. Fa "tres decennis es creia que les acadèmies nacionals eren relíquies del passat, però hi hagut una revifalla", explica el president de l'IEC, Salvador Giner. A més, afegeix Giner, "l'IEC no s'ha pogut permetre, a causa de les particularitats històriques d'aquest país, defallir mai i l'esforç que ha fet en la difusió del coneixement científic ha estat enorme". Aquest any l'IEC, que aglutina 10.000 socis, vol celebrar el centenari de la Secció Filològica i de les seccions de Ciències Biològiques i de Ciències i Tecnologia exaltant la vitalitat de la llengua. El repte és que sota el lema L'any de la paraula viva -dedicat al poeta de la paraula viva, Joan Maragall, de qui també se celebra el centenari- tota la ciutadania participi de la celebració fent un exercici d'innovació lingüística. L'IEC ha convidat els mitjans de comunicació, els professionals de la llengua, els ensenyants i les entitats culturals a aportar la seva creativitat. L'ARA ja s'hi ha sumat i engega una nova secció, el DiccionAra. Apareixerà cada dia a la pàgina dos i contindrà dues paraules de creació: una serà una aportació del guionista Fran Domènech i l'altra una proposta d'un lector.

Quan es va fundar la Secció Filològica i les seccions de Ciències Biològiques i de Ciències i Tecnologia, tan sols "el 3,5% de les publicacions eren en català", assegura Francesc González, president de la Secció de Ciències Biològiques. En aquell moment, els responsables de l'IEC afirmaven: "Tres segles de paràlisi no passen en va: el món modern ha fet sa via, i ella ha estat quieta i, al reprendre el seu camí s'ha trobat amb tota l'aportació de tres centúries per assimilar". Dos anys després Pompeu Fabra va publicar les Normes ortogràfiques i el 1918 la Gramàtica catalana .

Un segle després, quin és l'estat de salut del català? Segons el president de la Secció Filològica, Isidor Marí, "la capacitat de la llengua és molt millor, ara hi ha diccionaris, però la vitalitat fa un segle era molt més gran". Al català, segons Marí, "li manca un reconeixement igualitari i uns poders polítics que estiguin inequívocament a favor seu". L'IEC no es pensa quedar de braços plegats: "No farem propostes concretes però posarem en evidència quins són els temes que mereixen més atenció i com s'haurien d'abordar". A l'abril (el 4 a Palma i el 14 a Barcelona), l'IEC farà el seu primer acte de commemoració, en què presentarà el portal d'internet dedicat al filòleg manacorí Antoni M. Alcover i el setè volum de les Obres completes de Pompeu Fabra, que inclou les Converses filològiques . La celebració, que inclou un munt de propostes culturals, durarà fins al 2013.

stats