Cultura 20/05/2011

Lamborghinis i Maseratis

i
Enric Gomà
2 min

Roda el món i torna al concessionari de cotxes El Born. Durant la legislatura anterior, als estudis de RAC 1, vaig veure amb els meus propis ulls, no els de ningú altre, com el president Montilla arengava les masses i les incitava a canviar-se el cotxe per aixecar entre tots, a pes de braços, la indústria de l'automòbil (inclosa la dels complements, entre ells aquell gosset de cap oscil·lant que es col·loca al darrere).

Divendres, en un acte a Madrid amb el ministre Sebastián, el president Mas expressava un pensament calcat al de José Montilla: "Hi ha gent que en aquest país podria contribuir a la millora de l'economia comprant-se un cotxe o canviant-se'l". Ho deia, va advertir, només per a aquells que s'ho puguin permetre, no pretenia que ningú tragués el pa de la boca dels seus fills per firar-se un Audi. Ni haver de robar, assaltar camins i fer descarrilar furgons blindats per canviar-se el Peugeot o l'Honda. Per a aquest objectiu tan noble i convenient, l'allunatge és el mètode delictiu que reuneix més avantatges: estampes la furgoneta vella contra l'aparador d'una joieria, hi entres a robar i amb els diners guanyats amb la venda del botí te'n compres una de nova. Però mai no plou ni neva ni cauen plagues de llagostes i gripaus a gust de tothom: mentre que per un costat aixeques la indústria de l'automòbil, per l'altre ensorres una mica el ram de la joieria. I el president Mas seria capaç de demanar-nos que, sisplau, si hi arribàvem, tinguéssim a bé de comprar collarets de perles i braçalets de diamants.

Seguint per aquí, a la inauguració del Saló Nàutic el president de la Generalitat ens demanaria a tots els ciutadans que féssim un cop de cap i ens gastéssim els estalvis en un iot de dotze metres o en una vela nova molt resistent, de fabricació catalana -encara que no tinguéssim veler, tant és, la guardaríem ben plegada sota el llit-. A mi, que sóc vil i reconsagrat i fa quinze anys que condueixo el mateix Volkswagen Polo, el president Mas em suplica que em canviï el cotxe i jo, com si em digués Llúcia. Però d'Abidal, el futbolista del Barça, no m'ho esperava. Quina decepció. Després de superar un càncer de fetge, s'ha venut la col·lecció de cotxes, no per comprar-se'n de nous sinó per donar els diners als hospitals. Així no aixecarem Catalunya.

stats