DOCUMENTAL
Cultura 14/09/2012

Miquel Batllori, "un europeu des de Catalunya"

El documental L'agudesa d'un savi es va preestrenar ahir al cinema Comèdia i avui es projecta al Canal 33. Resumeix en una hora i mitja el llegat intel·lectual d'un dels grans coneixedors de la cultura europea.

Ignasi Aragay
2 min
L'erudit Miquel Batllori (1909-2003), un dels grans estudiosos de la cultura europea.

BARCELONA.A les portes del desè aniversari de la seva mort, la figura d'aquest jesuïta atípic -així li agradava definir-se- fa el salt al gran públic a través d'un documental fruit de la tenacitat de tres homes: el realitzador Francesc Llobet, el poeta Valentí Gómez Oliver -autor del guió-i el jesuïta Josep M. Benítez, assessor històric. La seva feina callada i entusiasta ha aconseguit produir un documental després de no poques vicissituds, inclosa la mort d'Oriol Ivern i el tancament consegüent de Cromosoma, coproductora del projecte juntament amb Rosa Caixach.

Finalment, L'agudesa d'un savi es va presentar ahir en societat, en una sessió que va reunir des del músic Benet Casablancas -la banda sonora és seva- fins a diversos descendents de l'historiador Jaume Vicens Vives -amic de Batllori-, passant pel regidor de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana, el cardenal Lluís Martínez Sistach i el monjo i historiador Hilari Raguer. El públic general pot veure'l avui, a les 23.15 h, al Canal 33 de Televisió de Catalunya.

Cosmopolitisme català

El documental consisteix en un repàs sumari de la personalitat intel·lectual de Batllori, un dels millors i més versàtils estudiosos de la cultura europea, insigne representant de la millor traducció catalana del cosmpolitisme europeu. Ramon Llull, Arnau de Vilanova, la nissaga dels Borja, Baltasar Gracián, l'expulsió dels jesuïtes d'Espanya el 1767, o el convuls segle XX català a través de figures com les de Vidal i Barraquer i Vicens Vives són alguns dels temes que Batllori va conrear en la seva fecunda trajectòria, reunida per l'editor Eliseu Climent en vint-i-tres volums.

El mateix Climent és un dels testimonis del documental, que també compta amb intervencions d'historiadors com Borja de Riquer, els esmentats Raguer i Benítez, el també polític Oriol Junqueras i un llarguíssim etcètera d'experts. Les imatges s'han filmat als llocs on va viure tant Batllori com alguns dels protagonistes de les seves recerques: Roma, Barcelona, Gandia, Mallorca, Madrid...

Saviesa i espiritualitat es fonen en un treball dens i apassionant, el retrat de l'erudició d'un home singular, un poliglota de curiositat inesgotable que va aprendre a llegir el català amb El Patufet fins a integrar, al final de tota una vida d'estudi, totes les branques del saber humanístic en un corpus excepcional. Batllori tenia el gust per la història global, "no per l'historicisme o el passatisme", i gastava un elegant escepticisme ple de matisos. Es definia com "un europeu des de Catalunya" i en cap cas es considerava "un intel·lectual pur". Ara aquest savi és a l'abast del gran públic.

stats