Cultura 29/08/2012

Mor l'actriu Aurora Bautista, protagonista de 'La tía Tula'

Xavier Cervantes
1 min
Aurora Bautista, el març del 2009, quan va rebre un premi de la Unió d'Actors d'Espanya.

BARCELONA.Aurora Bautista, que va morir dilluns a Madrid als 86 anys, va ser una de les grans actrius del cinema espanyol de la postguerra. La seva estripada interpretació de la reina Joana de Castella a Locura de amor (1948), de Juan de Orduña, la va convertir en un dels referents de la productora Cifesa. Bautista va repetir com a heroïna de melodrames d'època a Pequeñeces (1949) i Agustina de Aragón (1950), però també va protagonitzar el drama rural Condenados (1953), dirigit per Manuel Mur Oti, tot i que sense gaire èxit.

Bautista va néixer a Villanueva de los Infantes (Valladolid) el 1925. El seu pare, republicà, va ser represaliat pel franquisme, que el va deportar a 700 quilòmetres de Madrid. Potser per això ella va mantenir una actitud a vegades temerària davant la censura, com quan va representar Yerma de García Lorca l'any 1960.

La seva carrera com a actriu va tenir diversos daltabaixos. Va marxar a Amèrica buscant l'èxit perdut. Va tornar a Espanya als anys 60, i va fer una de les seves millors interpretacions a la pel·lícula La tía Tula (1964), de Miguel Picazo, basada en la novel·la d'Unamuno. Després va combinar el teatre i el cinema. Va col·laborar amb cineastes com José Luis Garci, Basilio Martín Patiño, José Luis García Sánchez i José Luis Cuerda.

stats