Cultura 13/04/2011

Obre el primer museu dedicat a Francesc Macià

Dàmaris Torrado
1 min
El museu recull el pensament i la vida del president Macià.

Les borges blanques.Coincidint amb la celebració del 80 aniversari de la proclamació de la República Catalana, les Borges Blanques inaugurarà demà el primer centre de Catalunya dedicat en exclusiva al president Francesc Macià (1859-1933), amb l'objectiu de difondre el llegat, la figura, la trajectòria i la manera d'entendre el món de l'Avi.

Tot i que Macià va néixer a Vilanova i la Geltrú, estava vinculat a la comarca de les Garrigues perquè era fill de pares borgencs, es va casar amb la filla d'un terratinent de la zona i, abans de ser president de la Generalitat, va ser escollit diputat per aquesta circumscripció de forma ininterrompuda en vuit ocasions, del 1907 al 1923. Aquí va forjar el seu ideari polític: va evolucionar de les reivindicacions relacionades amb la pagesia i la terra a les reivindicacions catalanistes.

L'exposició permanent de l'Espai Macià -que ha costat 1,5 milions d'euros- es titula El viatge de Macià i recorre el seu itinerari vital a través de documents, objectes, gravacions i audiovisuals que permeten conèixer a fons la figura del president en els moments més destacats de la seva faceta política, com els fets del Cu-Cut , el cop de Prats de Molló, el seu exili i els anys com a president de la Generalitat. Com era d'esperar, a l'Espai es pot escoltar un document sonor amb el president Macià proclamant la República.

stats