PREMI LITERARI
Cultura 19/05/2011

Philip Roth s'emporta el Man Booker International

Dotat amb 60.000 lliures i germà petit del Man Booker Prize, un dels fars literaris de l'estat de salut de la literatura escrita en anglès, el quart Man Booker International ha anat per a Philip Roth.

J. Nopca / A. Gomila
2 min
Philip Roth s'emporta  el Man Booker International

Barcelona.Per al jurat del Man Booker International no ha estat una decisió fàcil premiar l'obra de Philip Roth (Newark, 1933). Un dels tres membres del jurat, Carmen Callil, ha mostrat la disconformitat amb la decisió, al·legant que "no l'acabava de veure com un escriptor: d'aquí vint anys, algú seguirà llegint-lo?". ¿S'hauria fet la mateixa pregunta si en comptes de Roth s'hagués decidit premiar Su Tong, Dacia Maraini o Marilynne Robinson, tres de les autores que competien per aconseguir el guardó? Germà petit del Man Booker Prize -que enguany arribarà a la 43a edició-, el Man Booker International s'havia decantat fins ara per autors amb obres molt connotades políticament, Ismail Kadare (2005) i Chinua Achebe (2007), o bé per una de les veus més consagrades de la narrativa breu, Alice Munro (2009). Premiant Roth el jurat s'ha apropat a un autor selecte però de popularitat creixent, un etern candidat al Nobel, irreverent, explícit i controvertit.

Un autor irreverent i explícit

L'obra de Philip Roth s'inscriu en la tradició humorística i autoanalítica de Saul Bellow, premi Nobel de literatura l'any 1976, i té com a altres companys generacionals Norman Mailer, John Cheever i John Updike, tots tres disseccionadors minuciosos de la societat nord-americana. Al llarg de més de cinc dècades, Roth ha escrit sobre intel·lectuals perversos i homes amb excés de testosterona, s'ha inventat un alter ego complex i autocrític, Nathan Zuckerman -protagonista de nou novel·les-, i fins i tot ha flirtejat amb les criatures metamòrfiques, convertint un altre personatge recurrent, David Kepesh, en un pit descomunal i hipersensible. Roth ha incrementat el seu ritme creatiu en l'última dècada, durant la qual han aparegut vuit novel·les seves, i ha aconseguit mantenir l'alt nivell literari sense disminuir la provocació i l'explicitesa sexual marca de la casa.

stats