BOICOT AL TEATRE
Cultura 28/10/2011

Polèmica al teatre francès: cristians radicals ataquen Castellucci

L.s.
2 min
Polèmica al teatre francès: cristians radicals ataquen Castellucci

Barcelona.El teatre francès viu una sorollosa revolució. Una quarantena de personalitats de la cultura europea han signat el manifest Teatre contra el fanatisme per defensar la llibertat d'expressió i creació i la feina del Théâtre de la Ville. Fa una setmana, en l'estrena a París de l'espectacle de Romeo Castellucci Sobre el concepte de rostre, en el Fill de Déu-obra que es va poder veure a Barcelona aquest estiu, al Festival Grec- un grup d'integristes cristians van entrar a la sala, van intentar impedir l'entrada del públic, van amenaçar-lo amb gas lacrimogen i bombes fètides, i van arribar a l'escenari per desplegar una pancarta: "Cristianofòbia, ja n'hi ha prou".

L'espectacle de Castellucci, un dels creadors més admirats d'Europa, aprofita una imatge potent -la d'un crist al fons d'un escenari on, en primer pla, un vell es panseix entre excrements- per donar un missatge tan sacríleg com l'amor al pròxim, de fills a pares. També ha estat víctima de les ires cristianes el muntatge del madrileny Rodrigo Garcia Gólgota picnic, que és un atac a la societat de consum. El director del Théâtre de la Ville afirma en el comunicat fet públic dijous que l'espectacle de Castellucci es mantindria en cartell fins diumenge, com era previst, tot i les amenaces, interrupcions i intimidacions, que els han fet plantejar de posar seguretat als artistes.

"Són fets greus. Els comportaments fanàtics van en contra de la llibertat per què França ha lluitat", afirma Demarcy-Mota. "El teatre és un lloc decisiu per aquestes lluites. No pot quedar així". Personalitats de la talla de Patrice Chéreau, Stéphane Hessel, Sasha Waltz o Juliette Binoche han donat suport a la demanda contra els radicals violents. Fins i tot Le Monde parla de "fàtua cultural" i es pregunta: "Per omplir les esglésies, cal buidar els teatres?"

stats