MÚSICA
Cultura 08/02/2012

Quimi Portet tria memòria abans que ironia a 'Oh my love'

Quimi Portet ja té a punt un nou àlbum de la seva llarga carrera en solitari, que ara ja supera la que va fer amb El Último de la Fila. Oh my loveés el títol d'un disc de memòries, on hi canta Adrià Puntí.

Albert Balanzà
3 min
Quimi Portet, estrenant barba i ulleres, en la seva nova imatge promocional.

BARCELONA."He fet un altre disc, no ho he pogut evitar". Amb aquestes paraules Quimi Portet encapçala l'habitual carta estrambòtica que envia als mitjans de comunicació cada vegada que treu un nou disc, i aquest ja serà el vuitè de la seva llarga carrera en solitari. Sortirà a la venda el 13 de març.

Oh my love , que arriba tres anys després de Viatge a Montserrat i de la gira més extensa que ha fet l'ex-Último de la Fila des que va liquidar l'associació amb Manolo García, representa un nou pas cap als records personals i cap a paisatges sonors revisitats. "La ironia, tot i que es pugui percebre en alguns títols del disc, deixa de ser l'eix central i recorro a la memòria", explica Portet a l'ARA.

Així doncs, Oh my love conté talls com Vida interior d'un lluç o Tinc una bèstia a dintre meu , però el pes més gran cau aquest cop del cantó de Mil nou-cents seixanta-set , Vida , Estenent la roba o Carrer nou , títol aquest últim en què l'autoanomenat astre intercomarcal fa cantar Adrià Puntí en el primer enregistrament de l'exlíder d'Umpah-pah des de Maria (2002). Portet, que ja va dedicar el seu anterior treball al músic de Salt, defensa la llarga aliança personal que manté amb Puntí -li ha produït tots els discos en solitari- i que es traduirà tard o d'hora en un nou recull de cançons. "Fa temps que hi estem treballant; és un procés llarg que segueix endavant", apunta.

Portet torna a fer una encesa reivindicació de la professió musical en el procés que ha seguit a l'hora de compondre els quinze temes que conté Oh my love i en el qual ha tornat a treballar eminentment sol; no d'una manera tan metal·lúrgica com ho va fer a Cançoner electromagnètic (1999), però sí a l'estil dels temes que es van acabar traduint en gruixuda ironia a La Terra és plana (2004) i Matem els dimarts i els divendres (2007). "M'agrada moltíssim treballar a l'estudi; sempre m'ha apassionat, i en aquest disc es nota molt", afegeix. En el capítol d'altres col·laboracions, Antonio Fidel i Juan Carlos García, la resta de la columna vertebral que treballa amb Portet des dels temps d'El Último de la Fila, han estat de nou essencials en la feina a l'estudi de gravació, Albert Pla ha posat una veu radiofònica al tema Ràdio Infern i Mone s'ha afegit de nou a les segones veus.

Retorn a l'edició en vinil

El músic vigatà superarà amb aquest vuitè treball, de fet, la quantitat de discos que va editar amb el grup que el va fer famós i, curiosament, per primera vegada en setze anys, tornarà a editar un disc en format vinil. "Amb això hem capgirat el marcador: ara es tornen a fer vinils i em fa il·lusió que se n'editi un de meu, perquè el treball gràfic que en surt sempre és més agraït", conclou. A la portada, per cert, hi sortirà el grafiti fet amb plantilla d'un mico, un recurs clàssic de l'imaginari Portet.

Portet, de la mateixa manera que ha fet Manolo García, no començarà de seguida la gira de presentació de les noves cançons: els seguidors s'hauran d'esperar al 2 de juny, a l'Slàvia de les Borges Blanques, on el músic ja va tocar el 2005. La gira arribarà a Barcelona el 31 de gener, amb un concert al Palau de la Música en el marc del cicle BandAutors. A més de Portet i Fidel, la banda en directe tornarà a completar-se amb Jordi Busquets, a la guitarra, i Xarli Oliver, a la bateria.

stats