Cultura 13/08/2012

Rubén Gimeno: "Som en una etapade creixement"

Consolidació "Abans érem els simpàtics perquè fèiem molt territori, i ara també transmetem seriositat com a projecte artístic i empresarial" Previsió"En el futur la música clàssica serà un espectacle més multisensorial"

Xavier Cervantes
3 min
Rubén Gimeno dirigeix l'OSV des de la temporada 2009-2010.

Rubén Gimeno (València, 1972) afronta la quarta temporada com a director de l'Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) amb la intenció de consolidar una etapa de creixement i mantenir el compromís social que la caracteritza. El concert inaugural, Rèquiem d'ombres. L'alfa i l'omega de Mozart , serà el 22 de setembre al Palau de la Música i representarà l'estrena dels Comediants com a artistes residents de la temporada. Abans, l'1 d'agost, l'OSV acompanyarà la soprano Kiri Te Kanawa al Festival de Cap Roig.

Quan va assumir la direcció de l'OSV ja coneixia el tarannà especial de l'orquestra?

Sí. És una orquestra molt atractiva i amb un compromís molt important amb la societat.

¿El retorn a la societat condiciona molt el repertori?

Mirem de fer un viatge emocional en cada concert. Més que plantejar un programa intel·lectual, que també ho fem, mirem de fer un viatge emocional en cada concert. El repertori és bàsic, però el que ens diferencia és la manera com situem les obres en el programa. Per exemple, l'any passat en un concert van interpretar Carmina Burana i abans el 4'33" de John Cage. Volíem marcar el contrast entre el silenci, o el no silenci, i un dels cops més forts de la música clàssica: el començament de Carmina Burana .

Triar els Comediants com a artistes residents respon a aquesta singularitat de l'OSV?

Sí. La mentalitat oberta de l'OSV es posa de manifest en l'elecció dels Comediats com a artistes residents. En el futur la música clàssica serà un espectacle més multisensorial. No és que la música no tingui contingut i importància, però sí que pensem que la societat ha canviat i ho volem mostrar amb Comediants, un grup amb molta experiència en música clàssica i amb un respecte per la música increïble. L'essència és la música, però l'element teatral serà molt important en el futur.

Qui ha triat les obres en què participarà Comediants?

Els van demanar si veien possible fer un rèquiem, i van dir que sí. Així que farem un rèquiem d'ombres, amb Mozart, i un de llums, amb Fauré. És tot un repte.

¿També serà especial el concert amb l'Andrea Motis i el Joan Chamorro?

Sí, perquè ella no ha fet mai un projecte amb orquestra. També hem de veure com va evolucionant la veu de l'Andrea. Amb l'OSV ens impliquem en projectes més eclèctics perquè hi creiem. Com la col·laboració que vam fer l'any passat amb Sting al Festival Jardins de Cap Roig. Ho fem amb tant de gust com tocant Beethoven.

Com va anar l'experiència amb Sting?

Molt bé. Va ser una experiència única i la motivació de l'orquestra va ser molt important. Sting no va assistir a cap prova de so, perquè ja ho tenen tot calculat i el director és el mateix en cada ciutat on toca. Ell només va aparèixer en el moment del concert, però la seva personalitat és tan gran... Crec que faríem un Sting cada setmana.

¿Està safisfet de la visibilitat que té l'OSV?

S'està fent una feina molt honesta des de l'equip de gerència i del consell d'administració, s'intenta buscar el nostre espai. Crec que la gent reconeix que hi ha una feina honesta i una voluntat de creixement. Abans érem els simpàtics perquè fèiem molt territori, i ara també transmetem seriositat com a projecte artístic i empresarial. Som en una etapa de creixement. L'última temporada va ser la millor en venda d'entrades. Som molt crítics amb nosaltres mateixos, però tenim la sensació que la gent ens valora.

Fins quan pensa dirigir l'OSV?

De moment tinc un any més de contracte, i estic molt content de l'experiència. Quan ja no sigui el director de l'orquestra, m'agradaria tornar i sentir que encara tinc l'afecte dels músics.

A l'OSV els directors canvien cada quatre o cinc anys.

L'experiència diu que no passaré 20 anys aquí perquè en 25 anys jo sóc el cinquè director. Però si penses en orquestres centenàries com la Royal Concertgebouw, Mariss Jansons només és el sisè.

Quan deixaran de referir-se a vostè com "el jove director"?

Ja queda poc. Quan tens 40 anys se suposa que has fet el 50% de la teva carrera perquè hi ha directors en actiu, com ara Lorin Maazel, que ja en té 82.

stats