Rumba, rom i xocolata per recordar Bebo Valdés

Chucho Valdés homenatja el seu pare al Festival de Jazz

Una sala d'assaig del Conservatori del Liceu es va omplir ahir amb pràcticament tots els músics i ballarins que aquesta nit participen a Rumba per a Bebo , l'espectacle comandat per Chucho Valdés i organitzat pel Festival de Jazz de Barcelona per recordar la figura del pianista cubà Bebo Valdés, mort el 22 de març als 94 anys. La reunió va servir perquè Chucho i el director artístic del festival, Joan Anton Cararach, expliquessin el guió i l'esperit d'un concert que només se celebra a Barcelona, tot i que, segons Cararach, han rebut ofertes per fer-lo en altres ciutats. "No hi haurà segona part", assegura Chucho.

"Havíem decidit concedir-li la medalla d'honor del festival al Chucho i vam pensar que l'hi podria donar el mateix Bebo, que descrivia el seu fill com el millor pianista del món", diu Cararach. Malauradament, la mort de Bebo el 22 de març als 94 anys va obligar a canviar els plans. Chucho, que rebrà la medalla dijous, i Cararach van decidir muntar una "festa grossa amb rumba, rom i xocolata". La idea, recorda el director del festival, era "celebrar la vida de Bebo amb tota la música que li agradava". "Volíem complaure el desig del meu pare, que sempre deia que el dia que morís no volia plorera", diu Chucho.

Aquest és l'esperit de Rumba per a Bebo , un espectacle de gairebé tres hores dividit en tres parts el nom del qual està inspirat en el disc Rumba para Monk ,del trompetista novaiorquès Jerry González, que avui també participa en el concert.

De pare a fill

El pes de l'actuació el durà la banda de Chucho, els Afro-Cuban Messengers, però tindrà convidats de tota mena. Per exemple, el contrabaixista Javier Colina, el trompetista David Pastor i el saxofonista Eladio Reinón. També hi col·laboraran els pianistes Omar Sosa; Lázara Cacaho; Javier Massó, Caramelo ; Mauricio Vallina; Paloma Manfugás, i la filla petita de Bebo, Mayra Caridad Valdés. I per engrescar el públic hi participarà un cos de ball dirigit per Yunasay Farray.

En la primera part sonaran peces de Bebo com ara Oleaje i La rareza del siglo . Després hi haurà una "invocació" a càrrec del grup de rumba Malongo, prèvia al bloc dedicat a Ernesto Lecuona i Ignacio Cervantes, dos dels referents pianístics de Bebo. Chucho avança que "serà una part molt especial del concert", en què participarà Mauricio Vallina, un pianista que l'ha deixat "impressionat".

El tram final inclourà el popular bolero Lágrimas negras , de Miguel Matamoros, i un parell de temes de Chucho, un dels quals titulat precisament Rumba para Bebo i escrit per a l'ocasió. "Vaig somiar que Bebo estava cantant una rumba, i quan em vaig despertar vaig compondre la peça. La vam muntar a Màlaga, i la setmana passada la vam provar en directe en el concert que vam fer a Milà. No és rumba, sinó una bala!", exclama Chucho. Aquest tema tancarà un homenatge que el fill de Bebo considera "espontani i natural". De fet, el format de l'espectacle facilita la improvisació de les típiques descargas rumberas cubanes, un camp obert al diàleg entre els músics sempre amb l'objectiu de fer ballar el públic. "Només hi faltaran Barbra Streisand i un concert de piano de Rakhmàninov -fa broma Cararach-, però tenim tot el que li agradava al Bebo".

Els altres concerts de Chucho

Chucho Valdés i els Afro-Cuban Messengers, aquest cop sense convidats, repetiran dimecres a Barcelona per presentar al Palau de la Música el disc Border-Free . La gira catalana del pianista cubà seguirà el 31 d'octubre a l'Auditori de Girona i l'1 de novembre al Teatre Kursaal de Manresa.